– İngiltere merkezli The Guardian gazetesi 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunu önde tamamlamasının ve Cumhur İttifakı’nın milletvekili seçimlerinde TBMM’de çoğunluğu elde etmesinin ardından uzmanların Türkiye’deki ekonomik krizin kötüleşmesini beklediğini duyurdu.
Türk Lirası’nın sadece bir yıl içinde değerinin yarısını kaybettiği, pazar günkü seçimin ardından da piyasaların açılmasıyla tarihi bir yeni düşük seviyeye gerilediği belirtilen haberde “Faiz oranlarını yükseltmekten uzun vadeli kaçınma da dahil olmak üzere alışılmışın dışında ekonomi politikalarının enflasyonu yükseltmesine ve gıda ve diğer temel ihtiyaç mallarının fiyatlarının artışına katkıda bulunmasına rağmen, yaşam maliyeti krizine ilişkin yaygın endişeler sandıklarda Erdoğan’a verilen desteği ortadan kaldırmadı” yorumunu yaptı.
‘ERDOĞAN’IN ZAFERİNİN MAKROEKONOMİK İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇMA RİSKİ VAR’
Haberde Londra merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketi Capital Economics’ten Liam Peach’in “Muhalefetin zafer kazanması ve ortodoks politika oluşturmaya dönüş umutları uçup gitti. Bunun yerine, artık Erdoğan’ın zaferinin Türkiye’de makroekonomik istikrarsızlığa yol açabileceğine dair çok gerçek bir risk var. Buna ciddi bir para birimi krizi tehdidi ile bankacılık ve ülke borç pozisyonlarında daha fazla gerilimler de dahil” sözlerine yer verildi.
Haberde Dünya Bankası’nın dünyanın en büyük 19’uncu ekonomisi olan Türkiye’de son beş yıldır yaşanan ekonomik krize, ekonomik büyümeyi “kredi patlaması ve talep canlandırmasıyla” destekleme çabalarının eşlik ettiğine yönelik açıklaması hatırlatılırken, borsa kanalı Bloomberg’den ekonomistlerin de Türkiye Merkez Bankası’nın Aralık 2021’den bu yana Türk Lirası’nı desteklemek için 177 milyar dolardan fazla harcadığı yönündeki tahminine yer verildi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen ay yaptığı açıklamada “Şu anda bir kilo soğan 30 TL. Erdoğan kalırsa 100 TL olacak” dediği hatırlatılan haberde Erdoğan’ın gıda fiyatlarındaki artışlar konusundaki endişelere katılmadığına vurgu yapıldı.
ABD kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye’nin lirayı istikrara kavuşturma girişimlerinin neden olduğu azalan döviz rezervlerine işaret ederek, bir sonraki hükümet için zorluklar öngördüğü belirtilen haberde Fitch’in “Kim kazanırsa kazansın, bir sonraki hükümet bastırılmış döviz talebi ve lira üzerindeki baskı, geniş bir cari açık, azalan uluslararası rezervler ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen zorlu bir ekonomik zeminle karşı karşıya kalacak” yorumu yaptığı vurgulandı. (DIŞ HABERLER)
Guardian’dan 14 Mayıs hakkında başyazı: Otokrasiye doğru bir adım mı?
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***