Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Yalçın: ‘Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisi olmalı’ demek neden suç?


ANKARA- Dünya Anadili Günü’nde Kürtçe’ye dair yaptığı bir haberin dosyada yer aldığını belirten Hakan Yalçın, “Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisi olmalı’ demiştik. Bu haberi KCK’ye bağlamışlar. Bir iş yapıyorlar ama kılıfına uyduramıyorlar” dedi.

Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in de aralarında bulunduğu 12 gazetecinin Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılaması Hakan Yalçın ve Hamdullah Bayram’ın savunmasıyla devam ediyor.

11 AYDA 34 GAZETECİ TUTUKLANDI

Eren’in ardından MA muhabiri Hakan Yalçın savunma yaptı. “Türkiye ne zaman seçime gitse, gazetecilerin yargılandığı ve adliyelere gidip geldiğini görüyoruz. Türkiye’de yine bir seçime giderken 11 ayda 34 gazeteci tutuklandı” diyerek savunmasına başlayan Yalçın, “Ben Van’da gazetecilik yapıyordum. Orada da ciddi anlamda hak ihlali yaşanıyor. Bugün başkasının düşüncülerini beğenmiyorsanız, iktidara yakın değilseniz siz bunu örgüt üyesi gibi sorgulayamazsınız. Umarım önümüzdeki günlerde Türkiye demokrasisi açısından, kimliklerin sorgulanmadığı, millet aidiyetlerinin sorgulanmadığı bir gelecek diliyorum” diye konuştu.

‘KALDIĞIMIZ CEZAEVİ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLİK’

Yalçın, şöyle devam etti: “Kaldığımız cezaevi ağırlaştırılmış müebbetlik. Burada tekli hücrelerde kalıyoruz. Cezaevine giren ilk tutuklularız, diğerleri hükümlülerdi. Bu şekilde bir gazetecinin bir gece yarısı alınıp, tutuklanması ve cezaevine götürülmesi başka hangi ülkede olur. Van’dan gözaltına alınarak buraya getirildim. Ankara TEM beni araca koyarken, başıma silah dayadı. Esenboğa’dan emniyete getirilene kadar söylü hakaretlere maruz kaldım. Bir polisin kendi kafasına göre yetkilerini kötüye kullanması söz konusu olamaz. Şovmen vari bir duruma kapılmaması gerekir.”

‘KÜRTÇE KÜRTLERİN KIRMIZI ÇİZGİSİ’ DEDİK

Mezopotamya Ajansı’nda yayınlanan haberleri sanal medyasında paylaşmasının suça konu olamayacağına dikkat çeken Yalçın, “22 Şubat 2022 tarihinde Kürt Dili Günü’nde Kürt dili eğitmeni ile bir haber yapmıştım. Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisi olmalı’ demiştik. Kürt’ün de anadilinde eğitim alması anasının ak sütü gibi helaldir. Bu haberi KCK’ye bağlamışlar. Bir iş yapıyorlar ama kılıfına uyduramıyorlar” dedi.

BENİ HANGİ ÖRGÜTTE GÖRMÜŞ?

Dosyadaki mali analiz raporuna değinen Yalçın, “Ankara’da MA’ya başvurdum ve stajyer olarak başladım. Parça başı haber ücreti ile başladım. 2022 yılı Temmuz ayından itibaren de sigortalı bir biçimde çalışıyorum. Şu anda Van’da çalışıyorum. Gizli tanık bir ifade vermiş ama somut hiçbir şey yok. Beni hangi örgütte, kimle görmüş? Böyle ucuz iddiaları çok dikkate almamak lazım. Tahliye olursam hakikate dönük gazeteciliğe devam edeceğim. Bazılarımıza ‘niye para alıyorsun’ diye sorulmuş bana da ‘niye az para alıyorsun’ diye soruldu.

‘ANTER’İN KATLEDİLMESİNİN ARDINDAN MERAK DUYDUM’

Daha sonra Hamdullah Bayram söz alarak savunmasına başladı. Musa Anter’in katledilmesinin ardından gazeteciliğe merak duyduğunu ifade eden Bayram, “Bu nedenle gazeteci dağıtımcılığına başladım” dedi. Hakkındaki benzer soruşturmaların sonuçsuz kaldığını dile getiren Bayram, “Bana ait olmayan adresler benim adresim gibi kabul edildi ve buradan alınan delilleri kabul etmiyorum” diye belirtirken MASAK raporlarındaki iddialarına karşın, “Ben gazete dağıtımcılığı yaparak para kazanıyorum. Herhangi bir arkadaşıma para gönderebilirim, borç gönderebilirim. Bunu örgüte gönderiyormuşum. Bunu kabul etmiyorum. 2017’den 2019’a kadar benim hesap kartım vardı. O süreçte ‘örgüte para gönderiyor’ demişler. 2019’dan sonra da hesap kullanmadım. Bu sefer de ‘gizliliği esas alarak örgüte gönderiyor’ dediler” ifadelerini kullandı.

Hakkındaki gizli tanık ifadelerine dair söz kuran Bayram, ifadeleri kabul etmediğini belirterek tahliyesini talep etti.

GİZLİ TANIK K8Ç4B3L1T5 DİNLENECEK

Mahkeme başkanı, gazeteci Bayram’ın Riha’daki dosyalarının birleştirilmesi yönünde değerlendirme yapacağını aktardı. Bayram’ın savunmasının ardından tutuklu gazetecilerin savunmaları son bulurken, gizli tanık K8Ç4B3L1T5’in bir sonraki celse dinlenilmesine karar verildi. Avukatlar, tutuk inceleme aşamasının uzamaması adına gizli tanığın bu celse dinlenilmesini talep etti.

Sonrasında söz alan tutuksuz yargılanan gazeteci Mehmet Günhan, “Görülmeyeni görünür kılmak adına MA’da çalıştım. Çalıştığım süre boyunca buradaki arkadaşlarımla çalıştığım için gurur duyuyorum” dedi ve hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

Duruşma devam ediyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version