Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Çelik ve Yayla’ya hapis cezası

Gazeteci Çelik ve Yayla’ya hapis cezası


Artı Gerçek – Askerler tarafından helikopterden atılan iki yurttaşa dair soruşturma yürüten savcıya ilişkin haber yapan Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ile Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla’ya 1 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından 11 Eylül 2020 tarihide askerler tarafından gözaltına alınan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılmasına dair soruşturma yürüten savcı ile bu durumu kamuoyuna duyuran gazetecileri gözaltına alan savcının aynı kişi olduğuna dair “Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden” başlıklı haber ile ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı’nın (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ve Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlaması ile yargılandıkları davanın karar duruşması görüldü.

Van 2’nci Ağır Caza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yayla da katıldı. Kararını açıklayan mahkeme, Çelik ve Yayla’ya ayrı ayrı olmak üzere 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

NE OLMUŞTU?

Van Çatak’ta 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler, Servet Turgut (55) ve Osman Şiban’ı (50) gözaltına aldı. İki kişi, köy meydanında işkenceye maruz bırakıldıktan sonra helikoptere bindirildi.

İki gün sonra Turgut ve Şiban’ın Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakımında oldukları ortaya çıktı. Daha sonra Osman Şiban’ın gördüğü işkencenin, Servet Turgut’un da yoğun bakımdaki fotoğrafları ortaya çıktı.

20 gün boyunca yoğum bakımda tutulan Servet Turgut öldü. Turgut, otopsinin ardından polis ablukasında defnedildi.

İşkence ve helikopterden atılma olayını gündeme getiren MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim 2020’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı ve tutuklandı.

Dört gazetecinin tutuklanmasından 70 gün sonra, aynı soruşturma kapsamında bu kez MA muhabiri Zeynep Durgut gözaltına alındı. Van’a getirilen Durgut, dört gün sonra çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version