Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da 1 Mayıs olaylı başladı: Paris’te en az 40 gözaltı

Fransa'da 1 Mayıs olaylı başladı: Paris'te en az 40 gözaltı


Fransa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda emeklilik yaşını iki yıl artıran düzenlemeye karşı gösterilere devam ediyor. Başkent Paris’te emeklilik reformu karşıtı kitlesel eylemlerin 13’üncüsünde polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı.

Fransız basını Paris’te en 40 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde, bazı göstericilerin kendilerine göz yaşartıcı gazla müdahale eden polislere havai fişeklerle karşılık verdiği görüldü. Yürüyüş korteji de olaylar nedeniyle ikiye bölündü. Ortak kullanılan bisikletler ateşe verilirken ve bazı otobüs durakları yerle bir edildi.

Lyon kentinde de protestocuların iş yerlerinin camlarını kırdığı, bazı araçları ve çöp kovalarını ateşe verdiği eylemlerde göstericilerin polisin drone kullanma ihtimaline karşı şemsiye açmaları dikkati çekti. Nantes kentinde göstericiler valiliğin girişinde yangın başlatırken polis bu kentte de çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Söz konusu eylemlerde yaşanan çatışmaların anarşist gruplarla polis arasında yaşandığı vurgulandı.

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti. Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version