HABER MERKEZİ – Emeklilik reformuna karşı eylemlerin sürdüğü Fransa’da 1 Mayıs için sokağa inenlerin sayısının milyonları bulması bekleniyor.
Fransa’da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, emeklilik reformuna karşı protestolar damgasını vurdu. Yüzbinlerce kişi sokaklara çıkarken, birçok noktada çatışmalar başladı. Fransa’nın büyük sendikalarının çağrısıyla, başkent Paris başta olmak üzere, Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes dahil birçok kentte reform karşıtı kitlesel eylemlerin 13’üncüsü sürüyor. Ülke genelinde 300’ü aşkın noktada eylem planlandı. Sendikalar, emeklilik yaşını 62’den 64’de çıkaran emeklilik reformuna karşı tarihi bir gün olacağını açıkladı.
MİLYONLARIN ÇIKMASI BEKLENİYOR
Le Figaro gazetesine göre en az 278 bin kişi sokaklardaydı. Büyük yürüyüşler ise daha başlamadı. Polis 500 bin ila 650 bin kişi bekliyor. Sendikalar ise gün içinde milyonların sokaklara çıkacağını tahmin ediyor.
Yetkililer işçi gününde 5 bini Paris’te olmak üzere 12 bin polis ve jandarmayı harekete geçirdi.
Lyon’da 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşün başında polisle çatışmalar yaşandı. Farklı taktikleri ve doğrudan eylem biçimleri ile sık sık adından söz ettiren Black Bloc üyeleri de eylemde yoğun olarak yer aldı. Sendikalara göre Marsilya’da 130 bin kişi, Toulon kentinde 20 bin, Avignon’da 20 bini aşkın kişi, Strasbourg’da 20 bin kişi toplandı. Paris’teki yürüyüşte yüzbinlerce kişinin bir araya gelmesi bekleniyor.
PARİS’TE 22 GÖZALTI
Başkent Paris’te emeklilik reformu karşıtı kitlesel eylemlerin 13’üncüsünde polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Fransız basını Paris’te gösteriler daha başlamadan en az 22 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Polis, Nantes kentinde de çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
SENDİKALARA İLGİ ARTTI
Öte yandan ülkede sendikalara olan ilgi büyük artış gösterdi. En büyük işçi sendikası CGT, ocak ayından bu yana 30 bin yeni üye kazandıklarını duyurdu.
EMEKLİLİK REFORMU
Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı.
Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşandı.
Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.
Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.
Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***