Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa ve Almanya’da olaylı 1 Mayıs: Yüzlerce gözaltı ve yaralı var

Fransa ve Almanya'da olaylı 1 Mayıs: Yüzlerce gözaltı ve yaralı var


Fransa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, en az 200 sivil ve eylemci ile 406 polisin yaralandığı açıklandı. Fransa’da dün, başkent Paris, Lille, Toulouse Lyon, Nantes, Rennes ve Marsilya dahil birçok kentte, emeklilik yaşını 2 yıl uzatan reforma karşı kitlesel gösteriler düzenlenmişti.

Yaralananlara ilk yardım müdahalesinde bulunan Street-Medics Gözlemevi, gösterilerde aralarında eylemlere katılmayan sivillerin de olduğu ve 30’u ağır 200 kadar kişinin yaralandığını belirtti.

Street-Medics Gözlemevi, yaralı sayısının artabileceğini ve 2 binden fazla kişinin de polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini aktardı.

ÇOĞU PARİS’TE 540 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız kanalı BFMTV’de, gösterilerde 305’i Paris’te 540 kişinin gözaltına alındığını söyledi.Darmanin, eylemlere müdahalede bulunan 406 polis ve jandarmanın yaralandığını açıkladı.

CGT’YE GÖRE EYLEMLERE 2,3 MİLYON KİŞİ KATILDI

Ülkenin en büyük işçi federasyonlarından Genel İş Sendikası (CGT), 1 Mayıs’ta Fransa genelinde 310 farklı noktada düzenlenen gösterilere, 550 bini Paris’te olmak üzere yaklaşık 2,3 milyon kişinin katıldığını kaydetti. İçişleri Bakanlığı ise ülke genelindeki katılım sayısının 782 bin olduğunu öne sürdü.

Sosyal medyadaki videolarda, bazı protestocuların, müdahalede bulunan polislere attığı molotofkokteylinin alevlerinin bir polise sıçraması üzerine güvenlik güçlerinin, gazeteciler dahil alandakilere sert müdahale ettiği görülüyor. Polisin müdahalesiyle birçok gazetecinin yaralandığı belirtiliyor.

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşandı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti. Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

BERLİN’DE POLİS İLE EYLEMCİLER ARASINDA ARBEDE

Almanya’nın başkenti Berlin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda sol grupların düzenlediği eylemde, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Neukölln ilçesinde Boddin Caddesi’nde toplanan binlerce kişi, daha sonra Kreuzberg semtindeki Oranien Meydanı’na doğru yürüdü. Eylem boyunca göstericiler, polis aleyhine sloganlar attı. Gösteriyi organize edenler, Kottbusser Tor Meydanı’na geldiğinde polisin yoğunluğunu gerekçe göstererek yürüyüşü erkenden sonlandırdı.

Daha sonra burada polis ile göstericiler arasında arbede çıktı. Polis, çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Yürüyüş çerçevesinde 6 bin 300 polis görev aldı.

Polis, eyleme 12 bin kişinin katıldığını ifade ederken, gösteriyi organize edenler bu sayının 20 bin olduğunu iddia etti.

ALMANYA GENELİNDE YÜZLERCE 1 MAYIS MİTİNGİ DÜZENLENDİ

Almanya’da eylemler 1 Mayıs arifesinde feminist ve queer grupların kadın ve LGBTİ+’lara yönelik şiddete karşı düzenlediği “Geceyi Geri Al” eylemiyle başlamıştı. Katılımcılar ve polis arasında ara sıra çıkan çatışmalara rağmen, büyük ölçüde barışçıl gösterilere binlerce kişi katıldı.

Bu arada Almanya genelinde işçi sendikaları ve sol gruplar tarafından düzenlenen yüzlerce 1 Mayıs mitingi düzenlendi. Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB), 398 etkinliğe 288 bin kişinin katıldığını duyurdu. IG Metall sendikası başkanı Jörg Hofmann da sendikaların grev hakkını güçlü bir şekilde savundu. Pazartesi günü Berlin’de düzenlenen bir mitingde konuşan Hofmann “Grev hakkının herhangi bir şekilde kısıtlanmasına müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Bu yıl Almanya’da kamu hizmeti çalışanları ve ulaşım personeli tarafından ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle çok sayıda grev oldu. Ülke çapındaki endüstriyel eylemler, diğer sektörlerin yanı sıra sağlık hizmetlerini, hava, kara ve demiryolu taşımacılığını, posta ve belediye temizlik hizmetlerini etkilemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version