Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eren Keskin: Cumartesi Anneleri iktidar için bir tehlike haline geldi

Eren Keskin: Cumartesi Anneleri iktidar için bir tehlike haline geldi


Artı Gerçek – İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, 1995-1999 yıllarında “Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın” talebiyle Galatasaray Meydanı’nda eylemlerine devam eden Cumartesi Anneleri’ne yönelik gözaltı ve saldırılara dair konuştu.

Galatasaray Meydanı’nın yakınlarını kaybeden insanlar için 1995 yılından beri bir “Hafıza Mekanı” oluşturduğunu belirten Keskin, bu mekanın aynı zamanda kaybedilenlerin mezarlarının bulunması için bir umut olduğunu söyledi.

Keskin, “Bu meydan, bu coğrafyada sivil itaatsizlik eylemleri içerisinde meşrutiyet kazanmış eylem biçimidir. Bu eylemi ve mekanı tüm toplum kabul etti. Bu meydan, büyük bir umudun mekanıdır. O nedenle kimse burayı terk etmek istemiyor. O kadar çok meşrulaşmış ki bütün dünyada bilinen bir sivil itaatsizlik eylemidir” dedi.

‘TÜM BUNLARA RAĞMEN BU KARARLILIK SONUNA KADAR DEVAM EDECEK’

İnsanların bu meydan için kararlı olduğunu dile getiren Keskin, yasak kararına karşı AYM kararına atıfta bulunarak, şunları söyledi:

“Ne kadar haklı oldukları AYM kararıyla bir kez daha ortaya çıktı. AYM, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasını bir ‘hak ihlali’ olarak tespit etti. Ancak Türkiye bir hukuk devleti olmadığı için devletin en yüksek yargı kurumunun aldığı kararı bir polis engelleyebiliyor. Tüm bunlara rağmen bu kararlılık sonuna kadar devam edecek.”

‘CUMARTESİ ANNELERİ ONLAR İÇİN BİR TEHLİKE HALİNE GELDİ’

AKP iktidarının bugün Cumartesi Anneleri’ne karşı sergilemiş olduğu sert tutumun altındaki nedenin, yıllar önce kaybettirilen bu insanların failleriyle uzlaşmaları olduğunu ifade eden çeken Keskin, şunları kaydetti:

“Bir zamanların ‘Beyaz Toros’larının aktörleriyle yan yana geldiler. Örneğin; Mehmet Ağar ve Tansu Çiller. Bu isimler bugün iktidarla görülen kişiler. Bunlar artık iktidarın ortakları. İktidarın 15 yıl önceki söylemleriyle bugünkü söylemlerine bakarsanız, değişen çok şey oldu. O nedenle Cumartesi Anneleri onlar için bir tehlike haline geldi. Onlar değişti, fakat biz değişmedik. Biz halen bulunduğumuz noktadayız.”

‘AKP KENDİSİYLE AYNI FİKİRDE OLMAYAN TÜM KESİMLERİ BASTIRMAYI AMAÇLIYOR’

Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine vicdanı olan herkesin ilgi duyduğunu ve bu ilginin devleti sorguladığını belirten Keskin, şöyle konuştu:

“Çünkü bu kayıpların arkasında devlet var. Devletin kaybetme politikası var. O nedenle böylesine meşru ve toplum tarafından desteklenen bir eylemin yeniden yapılmasını ve gündeme gelmesini istemiyorlar. AKP kendisiyle aynı fikirde olmayan tüm kesimleri bastırmayı amaçlıyor. Ama Cumartesi Anneleri son derece kararlı, biz de bu kararlılık karşısında onları desteklemeye devam edeceğiz.

‘KİMSEYİ TUTUKLATAMAZLAR, ÇÜNKÜ AYM KARARI VAR’

Gözaltı araçlarında saatlerce o sıcağın altında kelepçeli bir şekilde bekletiyorlar. Kol kırma girişimlerine varan uygulamaları var. Aramızda yaşlı, hasta insanlar olmasına ve bunu söylememize rağmen bu uygulamalara devam ediyorlar. Sonuç alamayacaklarını biliyorlar. Kimseyi tutuklatamazlar, çünkü AYM kararı var. Sadece eziyet olsun diye insanları gözaltına alıyorlar.”

‘İKTİDAR DEĞİŞSE DE DEĞİŞMESE DE BİZ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

14 Mayıs seçimlerine işaret eden Keskin, “Bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Umudumuz bir değişimin olması. Tabi ki de ‘Üçüncü Yol’ dediğimiz, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın oluşturduğu Yeşil Sol Parti’nin güçlü bir şekilde Meclis’e girmesi hepimiz için bir umut kaynağı olacak. Muhalefetin söylemlerine baktığımızda, seçimleri kazanmaları halinde Galatasaray Meydanı’na çıkabileceğiz. Tabi garantimiz de yok, zaten iktidar değişse de değişmese de biz mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.(MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version