Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdexan 7 Haziran’ı da aşacak

Erdexan 7 Haziran'ı da aşacak


ERDEXAN – 2015 yılında kentte bir eşiği aşarak birinci parti olan HDP’nin bu ivmesinin üzerine çıkmayı hedefleyen Yeşil Sol Parti, Erdexan’daki 2 genç adayıyla büyük başarı elde etmek için çalışıyor.  

 

Yelişler ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) için belki de seçimin en kritik geçeceği illerin başında Erdexan geliyor. Giderek nüfusu azalan, halkın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayamayacağı bir duruma gelen Erdexan’ın en önemli geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık ise AKP’nin tarım politikaları sayesinde bitme notasına geldi. Tüm gelişmişlik endekslerinde Kürdistan’ın diğer kentleri gibi en son sıralarda yer alan Erdexan, ülkedeki büyükbaş hayvancılıktaki oranı yüzde 2.5 olmasına rağmen bu oran sürekli geriliyor. Öyle ki geçen yıl 120 binden fazla büyükbaş hayvanı olan ilde sayı bu yıl 90 binlerin altına kadar geriledi. Göstergelerde sürekli geriye doğru giden kentin, AKP iktidarı döneminde her alanda gerilediğini gösteriyor. 1980 öncesi bile birkaç sinema salonu bulunan kentin, bugün tek bir sinema salonu bile yok. Kent, toplumsal, siyasal, ekonomik, turizm ve diğer tüm alanlarda adeta bir mahrumiyet yaşıyor. Kent, 14 Mayıs’ta bu duruma “Artık yeter” demeye hazırlanıyor.

 

SEÇİM İSTATİSTİKLERİ

 

Erdexan merkez, Zûrzûnan (Çıldır), Dehmal (Damal), Golan (Göle), Xaçrêk (Hanak)  ve Posxov (Posof) ilçeleri ile birlikte 68 bin 033 seçmeni ile birlikte 2 milletvekili kontenjanı bulunuyor. 2018’de 69 bin 405 seçmenden 10 bin 712’si sandık başına gitmezken, 2 bin 189 oy ise geçersiz sayıldı. AKP 21 bin 704 oyla 1; CHP ise 15 bin 115 oyla 1 vekil çıkardı. HDP’nin oyu ise 13 bin 662’de kaldı. HDP, en son 7 Haziran 2015 seçimlerinde kentte birinci parti olmuştu. Bu seçimlerde Yeşil Sol Parti’nin 1 vekil kazanması kesin gibi görünürken, kentteki hava ise bu durumu doğruluyor. Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ise kentte 7 Haziran seçimlerinin havasını yakaladı. Gittikleri tüm ilçe ve köylerde coşkuyla karşılanan adaylara Türk, Terekeme ve diğer halkların ilgisi oldukça güçlü. Daha önce Yeşil Sol Parti geleneğinden gelen partilerin neredeyse oy alamadıkları ilçelerde bile coşkuyla karşılanması seçimde ortaya çıkacak sonucun işaretlerini de veriyor.

 

YEŞİL SOL 7 HAZİRAN’I GEÇECEK 

 

Yeşil Sol Parti kentte aday gösterdiği Eczacı Özgür Tanış ve üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Dicle Altürk’ün enerjisi ise neredeyse her çalışmaya yansıyor. İki aday ve Yeşil Sol Parti’nin kentteki en önemli stratejisi ise nüfusun en fazla olduğu Golan ilçesi ve Erdexan merkezde alacakları oyla bu işi bitirmek. Çünkü sadece iki bölgeden gelecek oylarla neredeyse 10 bin barajı aşılıyor.  16 bin oyla bir milletvekilinin seçildiği kentte, adaylar diğer ilçelerden gelen oylarla Yeşil Sol Parti potansiyelinin 20 bin oyun üzerinde olduğunu söylüyor. Yeşil Sol Parti’nin bu oy oranına ulaşması ve diğer partiler arasında yaşanacak dağılım Yaşil Sol Parti’yi kentte birinci parti sandalyesine oturtarak, 7 Haziran seçimlerinin üzerine çıkarıyor.  

 

‘HER KAPIYI ÇALIYORUZ’

 

Bu hesapları yapan ve Yeşil Sol Parti’nin politikalarını köy köy gezerek anlatan adaylardan Özgür Tanış, seçim çalışmalarıyla ilgili “Şeker toplayan çocuklar gibi her kapıya gidiyoruz” ifadelerini kullanıyor. Kentin neredeyse tamamında bazı eksiklikler olsa da gezdiklerini anlatan Tanış, Yeşil Sol Parti’nin kentte çok güzel bir hava yakaladığını anlatıyor. Tanış, “Ama bu hava sadece bizim yarattığımız bir hava değil elbette. İktidarın toplumda yarattığı, ekonomik, hukuksal, toplumsal ve siyasal baskılar da bizim bu rüzgarımıza destek veriyor. Şuan bu iktidarı yıkacak insanlar olduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Partimizin yarattığı sinerji çok güzel ve bu durum bizi zafere daha da yakınlaştırıyor” diye anlattı.

 

‘TÜM HALKLAR ASİMİLASYONDAN NASİBİNİ ALDI’

 

Kentte 20 yıldır yaşanan ekoloji başta olmak üzere her alanda yıkımların olduğundan söz eden Tanış, “Bu kadar ormanın olduğu bir kent günden güne çoraklaşıyor. Yine tarım ve hayvancılık kentindeyiz ama insanlar iktidarın tarım politikalarından dolayı neredeyse aç kaldı. Burada endemik bitkiler gibi endemik kültürler ve değerler vardı ama maalesef hepsi yitti. Bu kentte asimilasyon sadece Kürtlere uygulanan bir durum olmadı neredeyse tüm halklar bundan nasibini aldı. Bu nedenle iktidar sadece bize değil tüm halklar üzerinde bir tehdittir” diye konuştu.

 

ONURLU BİR YAŞAM

 

Kent ile ilgili önemli analizler yaparak istatistikler çıkardıklarını belirten Tanış, “Ben, 12 yıldır serbest eczacılık yapıyorum ve bu süre içerisinde buranın iyi bir analizini yaptım. Kentteki en temel sorun onurlu bir yaşamdır. Burada iktidara yakın olan köyler bile ayrıştırıldı. Onlara yakın köylerin yolları asfaltlı ama diğerlerinin yolu yok. Halklar, insanca bir yaşamdan mahrum bırakıldı. İktidar bu insanları her gün biraz daha fakirleştiriyor. Yardım yaptıklarını söylüyorlar ama bu durum toplumsal fakirliği ortadan kaldırmıyor. İnsanları asgari ücrete ve böyle bir yaşama mahkum ediyorlar. Biz toplumsal bir kalkınmadan söz ediyoruz. Yine kooperatifleşme ama devrimci kooperatifleşme buranın kurtuluşu olur. Fakirlik ortadan kalkarsa insanlar özgür olacağı için bunu istemiyorlar ve insanları bu fakirliğe mahkum ediyorlar. Burada yaşam alanı bulamayan insanlar artık büyükşehirlere göç ediyor. ‘Toprak ekenindir’ düsturunu insanlara anlatmamız, ekolojik bir tarım politikası belirlememiz gerekiyor. Bu durum kent için olmazsa olmazdır. İki sınır kapısı olan nadir illerden biriyiz ama sınır ticaretine dair ciddi bir yoksunluk var” dedi.

 

TOPLUMSAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

 

Halk meclisleri, kooperatifler ve emeğin ön planda tutulduğu bir modelin kentte mutlaka uygulanması gerektiğini ifade eden Tanış, “Halkımız toplumsal sorunların çözümünü istiyor. Eskiden çocuğumu işe al diyen insanlar ormanımızı, doğamızı koruyun diyorlar. Toplumsal beklentinin dışında aslında çok büyük bir beklentileri yok. Halk kendi gücünün farkında olsa çözüm gelecektir. Halkın doğrudan karar alma süreçlerine katılması gerekiyor. Sorunları birlikte teşhis edip harekete geçmemiz gerekiyor. Gençlik, kadın ve diğer tüm toplumsal kesimlerle oturarak bu kente özgü planlamaların yapılması gerekiyor. Yine bu kentte kadınların sömürülen emekleri var. Kadınlar burada peynir üretir ama emekleri sömürülür. Kadınlar bir araya geldiğinde bu durum tersine dönüşür. Cem ve Kültür evleri artık ölülerimiz için toplandığımız yerlerden çıkıp toplumsal örgütlenme yerlerine dönmesi lazım. Tüm bunları başarabiliriz” dedi.

 

EN İDDİALI PARTİ 

 

Haziran 2015 seçimlerini hatırlatan Tanış, “2015’te burada bizimle ilgili bir algı vardı ama zor da olsa bunu kırmıştık. Bazı yerler bizi çok zorlamıştı ama bu gün durum çok daha farklı. İnsanlar bu geçen sürede her şeyin altında ezildi ve ezilenin halinden ezilen anladığı için bize hak veriyorlar. Açık ki herkes iktidarın yarattığı bu yıkımın karşısında birleşiyor. Bu durum bize daha rahat siyaset yapma hakkı tanıyor. Yeşil Sol Parti buranın en iddialı partisidir artık. Kimse bunu yadsıyamaz. Buradaki amacımızın vekil çıkarmak ama en önemli meselemiz bu çalışmaları yaparken halkı örgütlemektir. Kolektif bir bilinç yaratırsak her zaman iddiamızın güçlenecektir. Örgütlü halk gerçeğini ortaya çıkarırsak biz burada artık çok önemli bir güç haline geliriz. Bu mücadelede başarılı olabilirsek her şeyin çözümü gelir. Bu durumu sadece milletvekilliğine indirgemek olmaz. Bu seçimde başarırsak yerel seçimlerde çok önemli bir iddia sahibi olabiliriz. Bir şeyi en iyi anlatma yolu onu yapmaktır. Biz bunu başarabileceğimize inanıyoruz” diye anlattı.

 

MA /  Adnan Bilen 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version