Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enflasyon etkisi: Türkiye’nin altın talebi rekor seviyede

Enflasyon etkisi: Türkiye'nin altın talebi rekor seviyede


Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, Türkiye’de yılın ilk üç ayındaki altın talebi, geçen yılın aynı dönemine göre beşe katlandı. Bir önceki çeyreğe göre ise altın talebinde yüzde 32’lik artış oldu. Toplamda talebin 3 milyar dolara ulaştığı görüldü.

Konsey, ilk çeyrekte Türkiye’nin külçe ve sikke formundaki altın yatırımının ilk kez 50 tona ulaşarak rekor kırdığına dikkat çekti. Aynı dönemde küresel talep 302 ton olarak gerçekleşti.

BİRİKİMLERİ KORUMAK İÇİN ALTINA YÖNELİM ARTTI

Konseyin değerlendirmelerine göre, Türkiye’de tasarruf sahipleri enflasyonun devam etmesi nedeniyle birikimlerini korumak için altın alımları yaptı. Merkez Bankası da TL’deki daha büyük değer kaybını önlemek altın alımını artırmış durumda.

Bloomberght’nin aktardığına göre, Türkiye ile birlikte Çin’in 66 tonluk, Hindistan’ın da 34 tonluk talebi öne çıktı.

MERKEZ BANKASI ÜÇÜNCÜ SIRADA

Dünya Altın Konseyi’nin verileri, merkez bankalarının altın talebi tarafında da Türkiye’nin öne çıktığını gösterdi. Verilere göre yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 228 tonla ilk çeyrekler bazında rekor seviyeye ulaştı. Bu çeyrekte en çok altın talebi olan merkez bankası Singapur Merkez Bankası oldu. Bankanın bu çeyrekteki talebi 69 ton oldu. Singapur’u Çin Merkez Bankası takip etti. Singapur ve Çin’in ardından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geldi. Türkiye’nin altın alımları ilk çeyrekte 30 ton oldu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version