Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DSÖ, Covid-19’un artık küresel acil durum olmadığını ilan etti

Serbestiyet


DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

DSÖ Direktörü “Bu, Covid-19’un küresel sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmiyor.” uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un artık küresel acil durum gerektirmediğine karar vererek, bir dönem hayali bile imkansız gelen kısıtlamalar devrinin sembolik olarak kapandığına işaret etti.

Covid-19 konulu uzmanlar paneli toplantısı sonrasında açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Küresel sağlık acil durum olarak Covid-19’un bittiğini büyük bir umutla duyuruyorum.” dedi.

Ancak bunun hastalığın bittiği anlamına gelmediğini vurgulayan Tedros “Bu, Covid-19’un küresel sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmiyor.” uyarısında bulundu.

Son haftalarda özellikle Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’da vaka artışlarına dikkat çeken DSÖ her hafta binlerce kişinin virüsten dolayı ölmeye devam ettiğini bildiriyor.

DSÖ’den Covid-19 aşılamasında revizyon: Sağlıklı çocuk ve ergenlerin mutlaka aşılanması gereksiz

Son üç yıl içerisinde dünya çapında 754 milyon kişinin virüsün neden olduğu hastalığa yakalandığı sanılıyor.

Resmi rakamlara göre dünyada en az yedi milyon kişi Covid-19 dolayısıyla yaşamını yitirdi. Ancak Covid-19 bağlantılı olarak sağlık sistemindeki sorunlardan kaynaklanan can kaybının 20 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

En “hazırlıklı” sanılan ülkelerde can kaybı yüksek oldu

DSÖ direktörü 2020’de Covid-19’u acil durum ilan ederken en büyük korkusunun virüsün potansiyel olarak sağlık sistemi zayıf ülkelere yayılması ve “hazırlıksız yakalaması” olduğunu belirtmişti.

Ancak beklenenin aksine, salgında sağlık sisteminin en “hazırlıklı” olduğu sanılan İngiltere ve Amerika Birleşik devletleri gibi ülkeler yüksek can kaybı yaşadı.

DSÖ verilerine göre sağlık sistemi genellikle zayıf olarak bilinen Afrika’da hastalık nedeniyle kaydedilen ölüm oranı küresel toplamın yalnızca yüzde 3’ünü oluşturdu.

Birleşmiş Milletlere bağlı DSÖ, 30 Ocak 2020’de hastalığa isim bile verilmemiş ve salgın Çin’in ötesine henüz sıçramamışken koronavirüsün ilk defa uluslararası bir kriz olduğunu açıklamıştı.

Pandemi kelimesini ilk defa Mart 2020’de kullanan DSÖ virüsün Antarktika hariç bütün kıtalara yayıldığını duyurmuştu. Bilim insanları açıklamadan çok önce hastalığın salgına dönüştüğünü ifade etmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version