Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem bölgesi acillerinde akrep ve yılan sokması vakaları arttı

Depremzede için başvuru: 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'ni işaret eden tazminat talebi


Artı Gerçek – Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Afet Grubu Sekreteri Doç. Dr. Sarper Yılmaz, deprem bölgesindeki acil başvurularında akrep ve yılan sokmalarının dikkat çekmeye başladığını açıkladı. Yılmaz, “Mevsim değiştikçe, hava koşulları değiştikçe, yılan, akrep sokmaları ile karşılaşmaya başladık” dedi.

TATD’ın Antalya’da gerçekleştirilen ulusal kongresinin ardından DHA’ya konuşan Yılmaz, “çevresel aciller” diye nitelendirdikleri başvuruların deprem bölgesinde arttığını anlatarak şöyle devam etti:

‘HAVALARIN ISINMASIYLA BAŞVURULARIN ARTMASINI BEKLİYORUZ’

“Örneğin yılan sokması, akrep sokması gibi, ya da vatandaşların her zaman temiz suya ulaşamaması nedeniyle, göz enfeksiyonları. Çevresel acil dediğimiz o hasta profilimizde belirgin bir artış görüyoruz. Bu sürecin özellikle havaların ısınmasıyla beraber yaşam şartlarının zorlaşması nedeniyle, acillere de çok ciddi bir hasta başvurusu olarak yansıyabileceğini düşünüyoruz. Örneğin kışın, karbonmonoksit zehirlenmesi çok yaşadık deprem sonrası süreçte. İnanılmaz derecede soba zehirlenmesi vakaları görüyorduk acillerde. Mevsim değiştikçe, hava koşulları değiştikçe, yılan, akrep sokmaları ile karşılaşmaya başladık. O yüzden tüm bunlarla ilgili ne yapılabilir, nasıl önlemler alınması gerekli, çözümü ne olur, bunlara dair bir rapor hazırlayıp bakanlığa vereceğiz.”

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA ZORLANIYOR’

Yılmaz, bölgede sadece sağlık tesislerinin değil, sağlık çalışanlarının da zarar gördüğüne de dikkat çekerek “Sağlık çalışanlarının çoğu, şehir dışından gelip gidiyor. Ailelerini farklı bir şehirde bırakıyorlar güvenlik nedeniyle; kendileri o şehirde belli bir süre çalışıp sonra tekrar ailelerinin yanına geri gidiyorlar” dedi.

Ailesi Ordu’da yaşayan bir acil tıp uzmanının kendine aldığı karavanda, hastanenin bahçesinde kalarak nöbet tuttuğunu, iki haftada bir ailesini görmeye Ordu’ya döndüğünü anlatan Yılmaz şöyle devam etti: “Yeni atanan hekimlerden bir tanesi kendisi. Çok örnek var bu şekilde. 3 kişi, 5 kişi bir konteynerde yatıyor. Sabah nöbete gidiyor, akşam diğer ekip geliyor, aynı konteynerde kalıyor ve bu şekilde bir sirkülasyonla sistemi döndürmeye çalışıyorlar. Kendi çadırıyla giden, kalacak yer sorunu yaşayan, orada çalışan sağlık çalışanları ailelerinden uzaklar. Temel ihtiyaçlarını bile çözmekte zorlanıyorlar ama hala oradalar. Artık bizim kaldığımız yerlerin, barınma ve temel ihtiyaçlarımızın karşılanması gerekiyor ki orada hasta bakımı da kalıcı olarak yapılabilsin.” (DHA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version