Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demokratik Kongo’daki sel felaketinde ölü sayısı 400’ü aştı

Demokratik Kongo'daki sel felaketinde ölü sayısı 400'ü aştı


Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğusundaki Güney Kivu eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelan felaketlerinde ölenlerin sayısı 401’e ulaştı. Ulusal basındaki haberlere göre, Güney Kivu eyaletine bağlı Bushushu ve Nyamukubi köylerinde iki gün önce meydana gelen selin ardından 200’den fazla kişinin daha cesedine ulaşıldı. Cuma günü 176 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler’in insani yardım kuruluşu Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) pazar günü yaptığı açıklamada, şimdiye kadar en az 270 ölümün doğrulandığını ve 300’den fazla kişinin kayıp olduğunu söylemişti. OCHA ayrıca yaklaşık 3 bin ailenin evlerini kaybettiğini de duyurmuştu.

KDC’de etkili olan şiddetli yağışlar, Chibira Nehri’nin taşmasına neden olmuştu. Tropikal iklim kuşağında yer alan ülke, yağış sezonunda sık sık doğal afetlerle karşı karşıya kalıyor.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Sivil toplum temsilcisi Christian Zihindula Bazibuhe, “Bugüne kadar yaşadığımız en kötü sel oldu” dedi ve cesetlerin Kivu Gölü’nde hâlâ yüzdüğünü sözlerine ekledi. Başkent Kinşasa’daki merkezi hükümet henüz ölü sayısını bildirmedi. Hükümet bugün ayrıca felaket nedeniyle ulusal yas ilan etti.

Kongo Kızıl Haçı’na göre ülkedeki sellerden 8 bin 800’den fazla kişi etkilendi. Kongolu Nobel ödüllü Denis Mukwege, hükümeti kurbanların onurlu bir şekilde gömülmesini sağlamaya çağırdı. Şiddetli yağışlar geçen hafta komşu Ruanda’da sel ve toprak kaymalarını tetiklemiş, 130 kişinin ölümüne ve 5 binden fazla evin yıkılmasına neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version