Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Che Guevara’yı yakalatan Bolivyalı general öldü

Che Guevara'yı yakalatan Bolivyalı general öldü


Arjantinli devrimci Che Guevara’yı 1967’de Bolivaya’da yakalatan General Gary Prado Salmon 84 yaşında öldü. Bolivya Kongre’si, General Prado Salmon’u Guevara’nın Bolivya’nın güneybatısında yakalanıp idam edilmesine yol açan askeri operasyona liderlik ettiği için ulusal bir kahraman ilan etti.

Bolivya’da sağcı askeri yönetimin iktidarda olduğu 1967’de Salmon, Guevara’nın örgütlediği komünist isyanın bastırılmasında ABD’li gizli servis ajanlarının da destek verdiği operasyonu yönetmişti. Guevara yakalandıktan bir gün sonra Mario Teran adlı subay tarafından öldürülmüştü. Teran da geçen sene ölmüştü.

Prado, kazayla bir kurşunun omuriliğine saplanması sonucu 1981’den bu yana tekerlekli sandalyede yaşıyordu. “Che’yi nasıl yakaladım?” diye bir kitap da yazmıştı.

CHE’NİN KALINTILARI 1997’DE BULUNMUŞ VE KÜBA’YA GÖNDERİLMİŞTİ

General Prado ABD’de eğitilen Bolivyalı askerlerle birlikte, başta 120 kişi olan ama daha sonra 22 kişiye kadar düşen Guevara’nın ormanda saklanan grubunu takip etmişti. Guevara başkent La Paz’a 830 kilometre uzaklıktaki La Higuera köyünde öldürüldükten sonra gizli bir yere gömülmüş, 1997’de kalıntıları bulunmuş ve Küba’ya defnedilmişti.

Fidel Castro’nun yakın müttefiki Che Guevara, 1959’da Küba’daki devrimin zafere ulaşmasından sonra dünya çapındaki komünistler için bir kahramana dönüşmüş ve diğer ülkelerdeki gerilla hareketlerine önderlik etmek için ülkeyi terk etmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version