Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Borsada yabancı oranı en düşük seviyede

Varlık Fonu borsaya 1 milyar dolar kaynak aktaracak iddiası


Borsada yabancı oranında 2020 yılında başlayan düşüş, 25 Mayıs itibariyle tarihi dip seviyeye geriledi. Borsada yabancı takas oranı 2020 yılının başına dek yüzde 60-65 aralığında seyrederken, 2021 sonunda yüzde 40 seviyesine, 2022 sonunda ise yüzde 29 seviyesine geriledi.

Borsada yabancı çıkışı bu yıl da devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcının 5 Mayıs itibarıyla yıl başından bu yana net hisse satışı 1 milyar doları aştı. Bloomberght‘nin aktardığına göre, yabancı yatırımcı son dört haftayı toplamda 385 milyon dolarlık net hisse satışıyla tamamladı. Yabancı yatırımcı 2020 başlarına dek dolaşımdaki hisse senetlerinin yaklaşık üçte ikisine sahipken son verilere göre borsada yabancıların sahip olduğu hisse miktarı üçte bire geriledi.

Son 10 yıllık süreçte yabancıların hisseyi elde tutma süresi 10’da birin de altına gerilerken yerli yatırımcılarda da yabancılardaki kadar olmasa da azalış görüldü. Yerli yatırımcıların 2012 sonunda 46 gün olan hisse tutma süresi 2022 sonunda 27 güne geriledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version