Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bir eli olmayan hasta tutuklu Tutmaz tekli hücrede tutuluyor


MERSİN – Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Sinan Tutmaz, bir eli olmamasına rağmen tekli hücreye konuldu. 

 

Mersin’in Akdeniz ilçesinde 28 Kasım 2011’de meydana gelen patlamada ağır yaralanan Sinan Tutmaz, kaldırıldığı hastaneden taburcu edilmesinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Patlamada sol elini kaybeden, yüz felci geçiren ve kulak zarı patlayan Tutmaz hakkında, yargılamalar sonucunda “örgüt üyeliği” iddiasıyla 25 yıl hapis cezası verildi. Son olarak Düzce T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen hasta tutuklu Tutmaz, tekli hücreye konulduğunu aktardı. 

 

TUTMAZ’IN SAĞLIK SORUNLARI

 

Tutmaz’ın babası Edim Tutmaz, oğlunun 2011 yılında Mersin’de bir düğün sırasında önüne düşen cismi yerden kaldırdığı sırada elinde patlaması sonucu elini kaybettiğini, patlamanın etkisiyle vücudunun zarar gördüğünü söyledi. Olayın ardından Tutmaz’ın patlayıcı madde ile ilişkilendirilip “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandığını aktaran baba Tutmaz, “Oğlum Sinan ne kimseye bir zarar verdi ne de kimseyi öldürdü ama 25 yıl ceza verdiler. Patlayan cisimden dolayı eli koparken, bir kulak zarı patladı. Yüz felci geçirdi. Hipertansiyonu başladı. Gözleri zarar gördü. Tüm bunlara rağmen cezaevi sürecinde birçok defa sürgün ettiler. Mersin’den Silifke’ye, oradan İskenderun’a, en sonda da Düzce’ye sürgün ettiler” diye belirtti.

 

SİSTEMATİK HAK İHLALLERİ 

 

Oğlunun sağlık sorunlarının artması üzerine İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurduklarını belirten Tutmaz, tüm itirazlara rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) kayıtsız kaldığını söyledi. Oğlu ve diğer tutukluların cezaevinde sistematik hak ihlallerine maruz kaldıklarını dile getiren Tutmaz, “Cezaevi idaresinde hak ve adalet yok. Çocuklarımızın elektriğini, suyunu kesiyor. Şiddet uygulayıp, zulüm ediyorlar. Onları askeri hizaya sokup, tek sıra halinde ayakta sayımı dayatıyorlar. Yüz yüze ve telefon ile görüşlerini yasaklıyor. Bu uygulamalara karşı ise çocuklarımız açlık grevine giriyorlar. Bu sefer ise açlık grevine girdikleri için hücre cezası veriyorlar. Çünkü hücrelerin boş kalmasını istemiyorlar. Oğlum Sinan’ı tüm rahatsızlıklarına rağmen tek kişilik hücreye koymuşlar” dedi.

 

TUTUKLULARA ÇİFTE STANDART

 

Oğlunun sağlık sorunlarına rağmen tek kişilik hücreye konulmasına tepki gösteren Tutmaz, “Cezaevlerindeki siyasi tutsaklara bu baskılarla pişmanlık dayatmasında bulunarak, kendi taraflarına çekmeye çalışıyorlar. Çocuklarımız ise yanlış yaptıkları bir şey olmadığını düşündükleri için pişman olmadıklarını, yalnızca Kürt oldukları için haklarını talep ettiklerini söylüyorlar. Bakın mesela Hizbullah ya da 28 Şubat döneminden ceza alanlar için af çıkarıyorlar. Bizim siyasi tutuklarımızdan ise tek bir kişiyi bile bırakmıyorlar, bırakmazlar da. Çünkü çocuklarımızın istediği tek şey barış ve adalettir” diye konuştu.

 

Tutmaz, oğlunun tüm sağlık sorunlarına rağmen tek kişilik hücreye konulmasının insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, “Halkımıza, politik tutuklularımıza bu haksızlıkları yapmayı bırakın. Bir eli, bir kulağı ve bir gözü olmayan bir hastanın tek kişilik hücreye konulmasını insanın vicdanı kabul edebilir mi?” diye sordu. 

 

MA / İbrahim Irmak

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version