Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Nebati: Dövizde ralli olmaz, KKM bu yıl sonlanmayacak

Bakan Nebati: EYT'nin bu yıl için bütçeye maliyeti 255 milyar lira


Enflasyonda aralık ayından itibaren baz etkisiyle görülen düşüşün yaz aylarıyla birlikte devam edeceğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Enflasyonun yazla birlikte üstündeki baskı azalacak. Depremden dolayı enflasyon etkisi sınırlı kalacak” dedi.

NTV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Nebati, döviz kurları ile faiz ve kur korumalı mevduat hakkında mesajlar verdi. Nebati’nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

ENFLASYONU VATANDAŞ ÇOK AĞIR BİR ŞEKİLDE HİSSETTİ: Enflasyonun aralık ayında bir baz etkisiyle düşmenin başlayacağını ifade etmiştik. Öngörüler bir bir gerçekleşiyor. Emtia fiyatlarının beklenmedik bir şekilde artmasıyla dünyanın tamamında enflasyonist baskı oluştu. Kurlardaki ralliyle beraber enflasyonu en şiddetli hisseden ülkelerden olduk. Enflasyonu vatandaşımız çok ağır bir şekilde hissetti. Enerji fiyatlarının sakinleşmeye başlaması ve kurdaki oynaklığın kabul edilebilir olması enflasyonun hissedilir şekilde düşmesine neden oldu. 44’ün altına gelmesi bizim için de pozitif sürpriz oldu. Enflasyon baz etkisiyle düşüyor kısmını geçti. Geçen yıl 30 liraya çıkan motorin 22 liranın altında. Benzin 27 liraya çıkmıştı, şimdi 20’nin altına gelecek. Tarım üretici açısından motorin, gübre fiyatları, lojistik maliyeti düştü. Enflasyonun yazla birlikte üstündeki baskı azalacak. Depremden dolayı enflasyon etkisi sınırlı kalacak.

ASGARİ ÜCRETE ZAM İÇİN İKİ BAKANLIK ÇALIŞIYOR: Asgari ücrette yüzde 100’e yakın artış, emekli ve memurlara da yüzde 85 artış oldu. 7 bin 500 üzeri alan emeklilerin de bu imkândan yararlanması gerekiyor diye tepki gösterildi. Çalışma Bakanlığımızla bir çalışma yapılıyor. Memur zammı için toplu sözleşme gereği 6 puanlık bir ödeme var, artı enflasyon farkı var. Yeterli orana ulaşmazsa çalışmaları sürdürüyoruz. Biz bütçe disiplinine uyan hükümet olarak disiplinden taviz vermeden kaynağı oluşturup cumhurbaşkanımızın ilanı yönüne gideceğiz.

FAİZ: Düşük faiz ile ülkeyi yönetebildiğimizi gördük. Birileri yüksek faiz bekliyor olabilir, gerçekleşmeyecek. Muhalif kanattan hiçbir ekonomi yöneticisi ben faizleri artıracağım demedi. Faizi artıracak mısınız, artırmayacak mısınız? Muhalif taraftaki parlatmaya çalıştıkları kim varsa faizleri artıracağım diyemez. Piyasa faiz artırımı noktasında net bir duruşu sergilemiş durumda. Bu adımın çok farklı travmalara sebep olacağını karşı tarafın da bizim de bildiğimizi ifade edeyim.

DÖVİZ: Döviz kurlarındaki rallinin tekrar gerçekleşeceği dedikoduları gerçeği yansıtmıyor. Dövizdeki ikili fiyatın oluşması dedikoduları güçlendirse de ralli olması söz konusu değil.

KKM BU YIL SONLANDIRILMAZ: Kur korumalı mevduat bu yıl sonlandırılmayacak. Bütçe şu an sağlıklı, ihtiyaç halinde adım atılır.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version