Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Merkez Bankası 3 temel politika faizini artırdı

Avrupa Merkez Bankası'ndan finansal risk uyarısı


Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. Gecelik mevduat faizi yüzde 3’ten 3,25’e, politika faizi yüzde 3,50’den yüzde 3,75’e, gecelik borç verme oranı ise yüzde 4 seviyesine yükseltildi. Böylece üç temel politika faizi 25 baz puan yükseltilmiş oldu. Piyasa beklentisi de bu yöndeydi.

ECB’nin ekonomide resesyon beklentisine karşın Temmuz 2022’den beri faiz oranlarını toplam 375 baz puan artırarak en hızlı sıkılaştırma adımını atmış olması dikkati çekti.

Banka faiz artış hızını düşürürken, artışlara devam sinyali de verdi. Bu konu karar metninde “Gelecekteki kararlar politika faizinin yeteri kadar kısıtlayıcı seviyelere yükselmesine yardımcı olacak. ECB Yönetim Konseyi faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımını sürdürecek” şeklinde yer aldı.

YENİDEN ALIMLAR DURACAK

Bankanın karar metninde, bilançoya ilişkin kritik açıklamalar yer aldı. Metinde, Varlık Alım Programı (APP) kapsamındaki yeniden alımların temmuzda durdurulmasının öngörüldüğü açıklandı. Banka, söz konusu portföyün ölçülü ve tahmin edilebilir hızda azaltılacağını belirtti.

ECB, bilançoda Haziran 2023 sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar euro azalmanın devam edeceğini de duyurdu. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version