Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden, 14 Mayıs seçimleri için ‘hukuka uyun’ çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden, 14 Mayıs seçimleri için ‘hukuka uyun’ çağrısı


ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden (AKPM) 23 milletvekili, “Türkiye’de seçim güvenilirliği potansiyel tehdit altında” başlıklı yazılı bir bildiri yayımlayarak seçim güvenliğinden sorumlu tüm resmi kişi ve kurumlara hukuktan ayrılmamaları ve görevlerini uluslararası standartlara göre yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Parlamenterler Meclisi’nin 23 üyesi, 4 Mayıs Perşembe günü yayımladıkları yazılı bildiride Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerin “adil ve yasal bir şekilde yapılmasının temini” için seçimlerin güvenliğinden sorumlu tüm resmi kişi ve kurumlara çağrıda bulundu.

Türkiye’nin, “Avrupa ve Asya’nın kesişme noktasında yer aldığını” ve “küresel güç dengesinde son derece önemli bir rol oynadığını” belirten vekiller, bu sebeple “son 10 yılın en önemlisi” olarak nitelendirdikleri “yaklaşan seçimlerin ülkenin iç gidişatı, komşuları ve dünya üzerinde geniş kapsamlı etkileri olacağını” vurguladı.

Parlamenterler, “Türkiye’de yargı bağımsızlığına ilişkin yaygın endişeler ve seçim süreçlerinde görevli hakimlerin seçimine ilişkin son mevzuat değişiklikleri göz önünde bulundurulduğunda, demokratik kurumlara güvenin sağlanmasında çok önemli bir unsur olan seçim güvenilirliğine yönelik potansiyel tehditler” olduğuna dikkat çekti.

AKPM’nin seçimleri yakından izleyeceğini hatırlatan vekiller, “Yüksek Seçim Kurulu’ndan en küçük ilçelerdeki hakimlere kadar seçimlerin güvenliğinden sorumlu tüm resmi kurumları, bu seçimlerin adil ve yasal bir şekilde yapılmasını temin etmeye çağırıyoruz” dedi.

Vekiller ayrıca “31 Mart 2022 tarihinde kabul edilen yeni seçim yasasındaki hiçbir hüküm seçim güvenliğini tehlikeye atmamalıdır” diyerek yeni yasanın araçsallaştırılmasının önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version