– Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısı 2002 sonrasının en yüksek seviyesine çıktı. Yeni vatandaşların yüzde 29’unu Suriyeliler oluşturuyor. İkinci sırada ise Türkiye’den başvuranlar var.
DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’da 2022 yılında yaklaşık 168 bin 500 kişi Alman vatandaşlığına geçti. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre bu rakam, bir yıl öncesine oranla yüzde 28 artışa tekabül ediyor. 2002’den bu yana en fazla vatandaşlığa geçişin yaşandığı geçen yıl, en çok Alman vatandaşlığı alan grup, yüzde 29 ile Suriyeliler. 2021’de Alman vatandaşlığı alan Suriyeli sayısı 19 bin 100’ken, 2022’de sayı 48 bin 300’e yükseldi. Alman vatandaşlığı alan Suriyelilerin üçte ikisinin erkek, yaş ortalamasının 24,8 ve vatandaşlığa geçmeden önce Almanya’da ortalama bulunma sürelerinin 6,4 yıl olduğu açıklandı.
TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA
Bir önceki seneye kıyasla vatandaşlığa geçiş sayılarında en yüksek artış Suriyelilerde olurken, onları 3 bin 700 artışla Ukrayna, 2 bin 400 artışla Irak ve 2 bin artışla Türkiye takip etti. Toplamda bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artışla 14 bin 200 Türk Alman vatandaşlığına geçerek Suriyelilerin ardından bu alanda en büyük ikinci grubu oluşturdu. Alman vatandaşlığına geçen Türklerin daha önce Almanya’da yaşama süreleri ise ortalama 24,2 yıl olarak kayıtlara geçti.
Federal İstatistik Dairesi, geçen yıl toplam 171 ülkeden insanın Alman vatandaşlığına geçtiğini bildirdi.
ALMANYA’DAN NASIL VATANDAŞLIK ALINIYOR?
Almanya’da sonradan vatandaşlık almak için gerekli kriterler arasında, ülkede en az sekiz yıl yaşamış ve oturum izni almış olmak, sabıkasız olmak, yeterli derecede Almanca bilmek gibi kriterleri karşılamak gerekiyor. Dünya en güçlü pasaportlarından birine sahip olan Almanya’da, yatırım yoluyla doğrudan vatandaş olma hakkı tanınmıyor.
Almanya’nın vatandaşlık için talep ettiği kriterlerin tamamı şöyle:
* Almanya anayasasına, düzene bağlılık belgesinin imzalamak. Anayasaya aykırı bir faaliyette bulunmamak.
* Yeterli derecede Almanca bilmek. Almanca bilgisinin Avrupa Konseyinin ortak referans dil standartlarına göre yazılı ve sözlü olarak yeterli olması gerekmektedir. Almanca bilgisini ispata yarar okul, kurs diplomaları yoksa ilgili eyaletteki uygulamaya göre sözlü bir testten geçmektedir.
* Almanya’da en az 8 yıl yasal olarak yaşamış olmak.
* Almanya’nın hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak.
* Genel olarak geçimini sosyal yardım veya işsizlik yardımı olmaksızın temin edebilmek.
* Siyasi iltica başvurusu kabul edilenler için 6 sene oturum.
* 60 yaşından büyük yabancılar için 12 sene oturum.
* Alman devletinin koruması altında olan veya hiçbir vatandaşlığı olmayan yabancılar için 6 sene oturum.
* Alman devletinin çıkarlarının gerektirdiği hallerde en az 3 senelik oturum.
* Bir Alman tarafından evlatlık edinilen çocuklar için 3 senelik oturum. –
* Vatandaşlık başvurusu yapıldığında, “oturma izni”ne (sınırlı veya sınırsız) veya“yerleşim izni”ne sahip olmak.
* Almanya’da temelli olarak yerleşmiş olmak (geçici bir nedenle Almanya’da bulunanlar bu haktan yararlanamaz); – Alman medeni hukukuna göre reşit olmak ve kişilik haklarının herhangi bir nedenle kısıtlanmamış olması.
* Sabıkasız olmak.
* Yabancılar Yasasının 46./1.- 4. maddeleri ve 47./1. – 2. maddeleri uyarınca sınır dışını gerektirecek herhangi bir durumun bulunmaması. Ağır para veya hapis cezasını gerektirecek suçların işlenmiş olması veya yasadışı kamu düzenini bozucu faaliyetlere katılınmış olması Alman vatandaşlığına geçişe engel oluşturur.
* Kendisi ve ailesinin geçimi için yeterli bir gelire sahip olmak. Herhangi bir nedenle sosyal yardım veya işsizlik yardımı alan bir yabancı Alman vatandaşlığına geçemez. Herhangi bir nedenle işsizlik parası, hastalık kasası yardımı, çocuk eğitim parası, konut yardımı alanlar için gelecekteki gelir durumlarının nasıl olabileceği değerlendirilir.
*Eski vatandaşlıktan ayrılmak. (Başvuru tarihine kadar bağlı bulunulan ülke vatandaşlığından çıkarılması. Başvuruda bulunan kişi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinin vatandaşı ise eski vatandaşlığından ayrılması gerekmemektedir.)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***