Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de iki ayda üçüncü banka iflası: First Republic Bank JPMorgan’a satılıyor

ABD'de iki ayda üçüncü banka iflası: First Republic Bank JPMorgan'a satılıyor


– ABD’de bankacılık krizinde adı geçen First Republic Bank’ın kapatıldığı ve varlıklarının JPMorgan Chase Bank tarafından satın alınacağı duyuruldu. ABD Federal Mevduat Sigorta Fonu’ndan (FDIC) yapılan açıklamada, Kaliforniya Mali Koruma ve İnovasyon Departmanı’nın First Republic’i kapattığı belirtildi.

Bankanın 93.5 milyar dolarlık ( yaklaşık 1 trilyon 870 milyar Türk Lirası) mevduatının tamamı (sigortasız mevduatlar dahil) ve varlıklarının çoğunun JPMorgan’a satılacağı aktarılan açıklamada, First Republic’in satılmasının FDIC’e 13 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiği de eklendi. Açıklamada, First Republic’in 13 Nisan itibarıyla 229,1 milyar dolarlık toplam varlığa ve 103,9 milyar dolarlık mevduata sahip olduğu bildirildi. El konulan bankanın 8 eyaletteki 84 ofisi, yarından itibaren JPMorgan Chase Bank’ın şubeleri olarak yeniden açılacak.

DEĞERİNİN YÜZDE 99’UNU KAYBETMİŞTİ

First Republic Bank, faiz oranlarındaki keskin yükselişin ardından ABD’de 2 ay içinde iflas eden üçüncü banka oldu. Bankanın hisselerindeki değer kaybı, geçen hafta açıkladığı ilk çeyrek bilançosunun ardından derinleşmiş, bankayı ayakta tutabilecek bir kurtarma anlaşması için umutların azalmasıyla da keskin düşüşünü sürdürmüştü. Banka, cuma günü yüzde 50’den fazla düşen hisse fiyatları ile yılbaşından bu yana değerinin yaklaşık yüzde 99’unu kaybetmişti.

İLK İFLAS EDEN BANKA SVB OLMUŞTU

Bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum Silikon Vadisi Bankası (SVB) olmuştu. Kaliforniya merkezli SVB’nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetmişti. SVB’nin ardıdan New York merkezli Signature Bank’a da kayyım atanmıştı. (AA, EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version