– ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly geliştirdiği Alzheimer ilacını piyasaya sürmek için gerekli izinlerde son aşamaya (faz 4) gelindiğini açıkladı. Bilişsel gerilemeyi yüzde 35 oranında yavaşlattığı tespit edilen ilacın piyasaya sürülmesi hâlinde hastalığa karşı mücadelede önemli bir katkı sunması bekleniyor. Şirket, ilacın ABD’de onaylanması için haziran sonuna kadar başvuruda bulunmayı planladığını duyurdu. İlacın diğer ülkelerde kullanıma girmesi için de gerekli başvuruların yapılacağı belirtildi.
HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ YÜZDE 35-36 ORANINDA YAVAŞLATIYOR
Lilly, ‘Donemab’ adlı ilacın birincil ve ikincil aşama testlerden geçtiğini açıkladı. Erken evrede Alzheimer hastası olan 1182 kişi üzerinde amiloid adı verilen proteinler baz alınarak yapılan çalışmalarda ilacın, hastalığın ilerlemesini yüzde 35 ilâ 36 oranında yavaşlattığı belirlendi. Çalışmalar ayrıca, Lilly tarafından geliştirilmiş bir ölçeğe göre hastalığın ilerlemesinin yüzde 22 oranında ve daha yaygın olarak kullanılan başka bir ölçeğe göreyse yüzde 29 oranında yavaşlatılabildiğini gösterdi.
‘HEYECAN VERİCİ ANCAK DİKKATE ALINMASI GEREKEN RİSKLER VAR’
Lilly’nin üst düzey yöneticilerinden Anne White, “Tıpta her zaman riskler var ancak bu sonuçlar ölümcül bir hastalık bağlamında değerlendirildiğinde oldukça anlamlı” diye konuştu. Alzheimer Derneği Baş Bilim Sorumlusu Maria Carrillo, çalışma sonucu elde edilen bulguların, “Alzheimer tedavisi için bugüne kadarki en güçlü üçüncü aşama verileridir” dedi. Carrillo, “İlacın, Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda bulunduğumuz dönüm noktasına işaret ettiğini” söyledi. Erken evre Alzheimer teşhisi konulan hastalar üzerinde ‘Donemab’ ile çalışmalar yürüten Banner Alzheimer Enstitüsü’nün başındaki Dr. Eric Reiman, bulgular konusunda “çok heyecanlandığını” söyledi. Reiman, ilacın faydası görülüyor ancak dikkate alınması gereken bazı riskler var” dedi.
DSÖ: 2050’DE DÜNYA GENELİNDE 139 MİLYON ALZHEIMER HASTASI OLACAK
Donemab üzerinde yürütülen çalışmalarda katılımcıların yüzde 24’ünde bu tür ilaçların bilinen yan etkilerinden biri olan beyin şişmesinin görüldüğü aktarıldı. Geçen yıl yapılan başka bir çalışmada, şu an piyasada bulunan iki Alzheimer ilacının, hastalığın ilerlemesini yüzde 27 oranında yavaşlattığı ortaya konmuştu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Alzheimer, DSÖ verilerine göre dünya genelindeki ölüm sebepleri arasında yedinci sırada yer alıyor. (DIŞ HABERLER)
Alzheimer’ı yavaşlattığı gözlenen yeni ilaç onaylandı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***