Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

10’uncu yıl dönümünde Taksim’de Gezi Direnişi anması: Çok sayıda gözaltı

10'uncu yıl dönümünde Taksim'de Gezi Direnişi anması: Çok sayıda gözaltı


Ezgi YILDIZ


İSTANBUL – Taksim’de Gezi Parkı’nda gerçekleşen kitlesel direniş, 10’uncu yıldönümünde yürüyüşle anıldı. Anmada birçok siyasi isim ve sivil topluluk kuruluşu yer alırken Gezi’de ölenlerin yakınları da bulundu.

Anma için alanda gelen kitle “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez”, “Demokrasi için tek yol devrim”, “Biji berxwedana zindana” sloganları attı.

Gezide ölenlerin adını anarak başlayan konuşmada “ilk kez 2015’te beraat kararı aldık çünkü suç yoktu. Fakat yetmedi hukuk tanınmadı 3’üncü kez yargılandı Gezi. Ortada herhangi somut bir delil olmamasına rağmen arkadaşlarımız tutuklu bulunuyor” denildi ve tutukluların isimleri anılarak adalet çağrısı yapıldı.

Açıklamanın devamında “10 yıl önce Gezi Parkı’nda tüm renklerimizle itirazlarımızla alanlara çıktık diyerek” denilerek parkın konumunun öneminden söz edildi.

Konuşmacılardan biri “Herkesin bir Gezisi var. Deprem bölgesindeki herkesin de bir Gezi’si var. Ben bir Antakyalı olarak Gezi’yi bir kez daha kutluyorum. Yaşasın Gezi Direnişi, Gezi için mücadele edenler. Gezi ile gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Anmada basın açıklamasını Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen okudu.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen

“Gurur duyuyoruz” denilerek Gezi’de vefat edenlerin, tutuklanan isimlerin ve Gezi Parkı’nı koruyan demokrasi güçlerinin anıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gurur duyuyoruz!

Bu memleket aydınlığa kavuşsun diye gencecik yaşlarında hayatlarını kaybeden, bizden ayırdıkları Berkinimizin, Ali İsmailimizin, Abdocanımızın, Mehmetimizin, Ethemimizin, Ahmetimizin, Medenimizin ve Hasan Feritimizin anılarıyla gurur duyuyoruz.

Gezi direnişinde gözünü kaybedenlerin, yaralananların, yargılananların, işsizliğe, sürgüne mahkum edilenlerin, ödetilen her bedele karşın Gezi’nin anısına toz kondurmayan tavırlarıyla gurur duyuyoruz!

6 Şubat Depremlerinde bir kez daha haklılıkları ispatlandığı üzere, sağlıklı ve dayanıklı kentlerde yaşama hakkını hukukla ve meslek ilkeleriyle savunarak Gezi’yi bir afet toplanma alanı olarak koruyan, bu ülkenin demokrasi güçleri ve demokrasiye omuz veren yurttaşlarıyla gurur duyuyoruz!

Gezi’nin bizlere öğrettiği dayanışmacı anlayışla, yaşanan kamu zaafiyetlerine ve engellemelerine rağmen acıları dindirmek ve yaraları sarmak için depremin ilk saatlerinden itibaren ülke bütününde seferber olan, geleceğimize umut olmaya devam eden birliktelik ile gurur duyuyoruz!

Tüm ülkeyi şehir şehir “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla inleten, haklarına, kentine, doğasına, memleketine sahip çıkan milyonlar adına, bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla 5,5 yıldır hapiste tutulan Osman KAVALA ile Gezi’nin onurlu bakiyesini bizler adına taşıyan, tutuklulukları bir yılı aşan Mücella YAPICI, Tayfun KAHRAMAN, Hakan ALTINAY, Çiğdem MATER, Can ATALAY ve Mine ÖZERDEN’le gurur duyuyoruz!

VE…

Ülkemizin adaletsiz, hukuksuz, farklı görüşlere tahammül edilmeyen, demokratik talep, tepki ve eylemlerin doğrudan doğruya suç kapsamına alınan bir anlayışla yönetilmesine, yargının bağımsızlığının ortadan kaldırılmasına, dosyaları okumayan, delillere bakmayan, direktifle kararlar veren mahkemelere, hak arayanı biber gazına boğulmasına, polis şiddetine maruz bırakılmasına, ülkenin gençlerinin, eğitimli, kültürlü kesiminin, muhaliflerin, emeği sömürülen işçilerin; baskı, ekonomik kriz, geleceksizlik, liyakatsizlik yüzünden bir nefes, bir huzur arayışı ya da hayatta kalabilme çabasıyla kalbini memleketinde bırakıp bu ülkeden göç etmek zorunda bırakılmasına

KARŞIYIZ!

Karşı olmak pasif bir tutum değil bizler için aktif bir tavırdır.

Devletin tüm imkânlarının iktidar adına kullanıldığı, dünya tarihinin gördüğü en adaletsiz seçimlerinden birinden çıkan sonuç bizi umutsuzluğa sürüklemeyecek.

Aksine, eşitlik özgürlük ve adalet için tüm farklılıklarımızla Gezi’de olduğu gibi birbirimizin elinden tutmakta inat ediyoruz.

Gezi’de kapısını araladığımız o coşkulu, heyecanlı, bir arada, umutlu, paylaşımcı, dirençli “bir başka dünya” için mücadele etmeye devam ediyoruz.

Bilsinler ki bizim pusulamız Gezi’dir.

İnsanca, özgür, adil, refah içinde, demokratik bir yaşam talebimiz ve hak arayışımız hep sürecek.”

37 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Anmaya katılan TKP üyeleri, Demirören AVM binasına “Boyun eğme” yazılı pankartı astıktan sonra bina önünde sloganlar attı. Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. 35 TKP’li ile birlikte iki kişi gözaltına alındı.

TKP Twitter
​​​

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan sosyal medya hesabı üzerinden “Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” çağrısı yaptı:

“Hiç boyun eğer mi insan” demiştik Gezi’den önce. Gezi’de boyun eğmedi halk. On yıl sonra yine bir kenara yazılmalı: İnsan boyun eğmez. 35 TKP’li gözaltında. Onlar da boyun eğmez. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.”


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version