Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

1 Mayıs alanlarında yükselen ses: Haramilerin saltanatını yıkacağız


HABER MERKEZİ– Kentlerde gün boyu süren 1 Mayıs kutlamalarında alandan yükselen ortak ses, “Haramilerin saltanatını yıkacağız” oldu.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü  dolayısıyla gün boyu çeşitli miting, açıklama ve yürüyüşlerle kutlandı. Alanlara çıkan emekçiler, iktidarın işçi düşmanı politikasına karşı 14 Mayıs’I işaret etti.

BURSA

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS)  çağrısıyla Osmangazi’de bulunan Kent Meydanı’nda 1 Mayıs kutlandı. Birçok siyasi partinin, kurum ve kuruluşun destek verdiği mitinge, binlerce yurttaş katıldı. Millet Bahçesi’nde toplanan kalabalık buradan Kent Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Kent Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs mitinginde, “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız” , “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak” , “Gün gelecek AKP halka hesap verecek” , “Her yer Taksim her yer direniş” , “Faşizme karşı omuz omuza” , “Yaşasın sınıf dayanışması” , “Jîn jîyan azadî” , “Bijî yek gulan” sloganlarının atıldı. “1 Mayıs birlikte değiştireceğiz” pankartının asıldığı mitingde, açıklamayı TÜMTİS üyesi Baran Kahraman okudu.

‘DEPREMİN ACISINI UNUTTURAMAZLAR’

İktidarın rant politikaları nedeniyle depremin sonuçlarının ağır olduğunu ifade eden Kahraman, iktidarın “göstermelik” açıklama ve tutuklamalarla işin içinden çıkamayacağını vurguladı. Kahraman devamla, “Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İktidarın Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedeflediklerini söyleyen Kahraman, “Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar” dedi. Kahraman, “Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Miting, Grup Kucaklaşama’nın verdiği konserle son buldu.

XARPÊT

Xarpêt’te Hozat Garajı’nda toplanan yüzlerce kişi, 1 Mayıs’ın kutlanacağı Perşembe Pazarı alanına yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, 6 Şubat Mereş merkezli depremden etkilenen 11 ilin isimleri, “Bijî 1’ê Gulanê”, “Haramiler Düzenini Değiştireceğiz”, “Güvenceli İş, İnsanca Yaşam Hak ve Özgürlükler için Bijî 1’ê Gulanê, Yaşasın 1 Mayıs” pankartları açıldı.

‘BU İKTİDARI BİRLİKTE DEVİRECEĞİZ’

1 Mayıs, Perşembe Pazarı alanında yapılan konuşmalar ile başladı. Yeşil Sol Parti milletvekilli adayı Nurşat Yeşil, AKP iktidarının yarattığı tahribatlara değinerek 14 Mayıs için çağrı yaptı. Yeşil, “Oyunuzu kullanın ama oyunuzu kullanmakla yetinmeyin, lütfen oylarınızı koruyun. Bizler gelecek güzel bir ülke için mücadele ediyoruz. Sizlerin desteklerini bekliyoruz. Bu iktidarı birlikte devireceğiz. Birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Eğitim – Sen Xarpêt Şube Başkanı Musa Doğan da, “Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, LGBTİ’ler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir “dedi.

‘VATANDAŞI MÜŞTERİYE ÇEVİRMİŞ’

1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kenan Korkmaz ise hizmet değil, kar ve ranta dayalı bir politikanın sonucu olarak kamusal alanı markete, vatandaşı da müşteriye dönüştüren bir iktidarın olduğunu belirterek, seçimlere işaret etti. SES Xarpêt Eşbaşkanı Fulya Yeğin de “Haramilerin saltanatını yıkacağız” diyerek, hep birlikte iktidarı göndereceklerini söyledi. 

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs Uluslararası İşçi Mücadele ve Dayanışma Günü, coşkuyla kutladı. Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelen  on binlerce kişi kortejler halinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Davul ve zurna eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren sendikalar, siyasi partiler kendi bayrakları ve pankartlarını taşıdı. Yürüyüş boyunca kortejlerden “AKP halka hesap verecek”, “Berxwedan Jiyane”, “Özgür basın burada dimdik ayakta”, “Biji ÖHD”, “Bimre faşizim biji azadi” sloganları yükseldi.Yürüyüşte “Bi ilme roje jibo azadiye em dimeşin” Kürtçe, Türkçe “Biji yek gulan” pankartları açılırken, “Faşizm yenilecek yaşasın özgür basın”, “Özgür kadın özgür toplum” pankartları taşındı.

‘OMUZ OMUZAYIZ’

Saygı duruşuyla başlayan mitingde ortak açıklamayı DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük okudu. Memleketi şirket gibi yönetenlerin  milyonları yoksullaştırdığını ifade eden Küçük, halkların sadece bugününü değil geleceklerini de çaldıklarını söyledi. Memleketi şirket gibi yönetenler, bu memleketin tüm değerlerini üreten milyonları yoksullaştırdılar, güvencesizleştirdiler. Hepimizin sadece bugünün değil geleceğini de çaldılar.  Küçük, “Adalet, barış, kardeşlik ve eşit yurttaşlık mücadeleleri dimdik ayakta. Bugün artık bir karar anındayız. İşçilere, kamu emekçilerine, emeklilere, doğaya, kadınlara, gençlere, çocuklara, bugünümüze ve geleceğimize büyük zararlar veren; bu ülkeye, bu halka zararlı olan başkanlık rejimine son vermek için yan yana, omuz omuzayız” dedi.
 
Miting Dil Tengi’nin seslendirdiği şarkılar ardından sona erdi.

HATAY

Depremde en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da alanlara çıkan binler 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamaya siyasi parti temsilcileri, ekolojistler, STÖ’ler, “Eşitlik özgürlük barış ve adalet için gitmedik buradayız”  yazılı pankart önünde yürüyen Yeşil Sol Parti Hatay Milletvekili adayları Kerem Nalbant, Yusuf Kimyon ve binlerce kişi katıldı. Belediye binası önünde yapılan yürüyüş PTT önünde son buldu. Kortejler ile yapılan yürüyüşte “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Unutmak yok affetmek yok helalleşmek yok” sloganları atıldı.

Yine yürüyüşte “Alanlardan zindanlara özgür basına selamlar” dövizi taşınarak, tutuklanan özgür basın çalışanları unutulmadı.

Yürüyüşün ardından program devrim kahramanları, işçi öncüleri ve depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından ortak metin okundu.

Akşam saatlerinde ise Defne ilçesi Sevgi Parkı karşısında miting düzenlendi. Mitinge Yeşiller ve Sol Parti’nin Uğur Mumcu Caddesi üzerinde bulunan seçim bürosundan binlerle yürüyüş yapması dikkat çekti. Yapılan yürüyüşte,” Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında Yeşil Sol Parti kortejine vinç ile yıkılan binada eşya indiren bir işçinin zafer işareti ile destek vermesi dikkat çekti. Kortejlerin tamamının alanda bir araya gelmesi sonrası Hatay 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri, saygı duruşunun ardından konuşma yaptı.

Miting “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji yek Gulan” sloganlarıyla son buldu.

ADANA

Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs dolayısıyla Kasım Gülek Köprüsü’nde başlayarak İstasyon Meydanı’na kadar yürüyüp, miting gerçekleştirdi. Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilciliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Adana Tabip Odası ve Adana Barosu’nun çağrısında kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile emekçiler, Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya geldi.

Uzun yürüyüşün ardından kutlamanın yapıldığı alana gelen binlerce emekçi flamaları ve pankartlarıyla alanı hıca hınç doldururken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) kortejinin alana girmesiyle beraber alanda alkış ve ıslıklar yükseldi. Ardından alanda bulunan emekçiler, çalan şarkılar eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. Halaylar esnasında alanda renkli görüntüler oluştuSaygı duruşunun ardından başlayan mitingde, ilk olarak 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yaşamını yitirenler anıldı.  Saygı duruşu ile başlayan miting, Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Tonguç Özhan’ın açılış konuşması ile sürdü.

“Tek adam rejimine” değinen Özkan, “İnsanca çalışmamız ve insanca yaşamamız bir yana, hayatta kalmamızı bile sağlamaktan çok uzak bir düzenle karşı karşıyayız” dedi. Ülkede devam eden yoksulluğa, işsizliğe, adaletsizliğe ve hayat pahalılığına dikkat çeken Özkan, “Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, farklı inanç ve kimlik sahipleri, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir” diye konuştu.

‘BU İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ’

Özkan ardından konuşan Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayı Tülay Hatimoğulları, kendilerini dayanışma ve mücadelenin kurtaracağını dile getirdi. İktidarın işçilere ve halka açlığı ve yoksulluğu dayattığını belirten Hatimoğulları, bu iktidarı gönderip, bu düzeni değiştireceklerini ve bu ülkeye adaleti getireceklerini söyledi. Son olarak konuşan CHP Adana milletvekili adayı Müzeyyen Şevkin, AKP iktidarı döneminde yaşanan cinayetlerine dikkati çekerek, iktidarın afete düştüğünü ve 14 Mayıs seçimlerinde göndereceklerini kaydetti.

Konuşmalar ardından miting halaylarla son buldu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version