– Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırı başlatmasından sonra ilk kez bu ülkeye gitti. Genel Sekreter olarak dördüncü kez Ukrayna’yı ziyaret eden Stoltenberg, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü.
Zelenskiy t Stoltenberg ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı NATO üyeliği talebinde bulundu ayrıca Rusya’ya karşı savaşta kullanmak üzere daha fazla silahın kendilerine verilmesini istedi
‘ORTAKLARIMIZDAN KARAR BEKLİYORUZ’
Stoltenberg ile görüşmesinde yarın yapılacak “Ramstein” formatlı toplantıya ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını aktaran Zelenskiy, “Ortaklarımızdan kararlar bekliyoruz. Her şeyden önce bu, aktif operasyonlarımıza silah desteğiyle ilgilidir. Cephede askerlerimiz ne kadar ileri gidebilirse Ukrayna ve Avrupa’da barış o kadar çabuk geri döner” ifadesini kullandı. “Ramstein” formatındaki toplantının önemli olacağını vurgulayan Zelenskiy, “gerekli silahların planlanandan daha hızlı bir şekilde ulaşması için bazı şeyleri zorlamak gerektiğini” söyledi. Zelenskiy, bu toplantıda Ukrayna’nın beklediği silahları, Ukraynalı pilotların eğitimi, uzun menzilli silah konularını ele alacaklarını ifade etti.
Görüşmede, Ukrayna’nın savunma müttefiklerinin bazı tereddütlerini de tartıştıklarına işaret eden Zelenskiy, Stoltenberg’den Ukrayna’nın bazı ortaklarının uzun menzilli silah, modern uçaklar, toplar ve zırhlı araçların tedariki konusunda kısıtlamaların üstesinden gelmelerine yardımcı olmasını istediğini bildirdi.
‘UKRAYNA’NIN NE ZAMAN NATO’YA ÜYE OLACAĞINI ANLAMAK İSTİYORUZ’
Zelenskiy, NATO’nun bu yıl temmuz ayı ortasında yapılacak Vilnius Zirvesi’ni de ele aldıklarını, bunun tarihi bir zirve olabileceğini ifade ederek Ukrayna’nın NATO ile mevcut ilişkilerin daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyledi. NATO üyeliğine bir alternatif hazırlamadıklarını kaydeden Zelenskiy, “Ukrayna’nın ne zaman NATO’da olacağını anlamak istiyoruz. Bu yolda güvenlik garantileri istiyoruz.” dedi. Zelenskiy, Ukrayna’nın ittifakta olacağına inandıklarını dile getirerek “Vilnius’ta onaylamak istediğimiz şey, garanti paketidir. Kendi payımıza düşen her şeyi tam olarak hazırlayacağız” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, güvenlik garantisinin sağlanmasına ilişkin NATO’dan ileriye doğru ve somut adımlar beklediklerini dile getirdi.
Devlet Başkanı Zelenskiy ayrıca, Stoltenberg’in Kiev ziyaretini “NATO’nun Ukrayna ile ilişkilerde iddialı kararların yer aldığı yeni bir dönem başlatmaya hazır olduğunun bir işareti olarak yorumladıklarını” da söyledi.
STOLTENBERG: UKRAYNA’NIN HAKLI YERİ NATO’DUR
Stoltenberg ise ortak basın toplantısında Rusya ile savaşında bu ülkeye sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. NATO müttefiklerinin Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’ya 65 milyar euro’su askeri yardım olmak üzere 150 milyar euroluk destekte bulunduğunu, on binlerce Ukraynalı askeri eğittiğini, savaş uçakları, tanklar, zırhlı araçlar verdiğini ve bunların muharebe alanında fark yarattığını söyledi.
Müttefiklerin güvenlik çıkarlarının Ukrayna’ya desteği gerektirdiğini vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna’nın haklı yeri Avrupa-Atlantik ailesidir. Ukrayna’nın haklı yeri NATO’dur. Zaman içinde desteğimiz bunu mümkün kılacaktır” diye konuştu. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki soruyu da yanıtlayan Stoltenberg “NATO müttefiklerinin Vilnius Zirvesi’nde Devlet Başkanı Zelenskiy’nin de katılımıyla NATO’nun Ukrayna’ya destek paketini güçlendirme ve daha fazla destek verme konusunda mutabık kalmalarını bekliyorum. Ayrıca Sayın Zelenskiy’nin üyelik, güvenlik garantileri konusunu da gündeme getireceğini anlıyorum. Bu da toplantının ana gündem maddelerinden biri olacaktır” dedi.
Stoltenberg, başkent Kiev’in dışında Rusya’nın saldırısının başlamasından kısa süre sonra Rus kontrolüne geçen, daha sonra tekrar Ukrayna’nın aldığı ve sokaklardaki ceset görüntüleriyle dünyanın gündemine giren Buça’yı da ziyaret ederek, burada ölenler anısına yapılan anıta çelenk bıraktı. (AA)
NATO Genel Sekreteri Kiev’de: Savaş zamanı ilk ziyaret
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***