Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan Savunma Bakanı: Türkiye ile açılan fırsatı değerlendirmemiz gerek

Yunanistan Savunma Bakanı: Türkiye ile açılan fırsatı değerlendirmemiz gerek


Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen depremin ardından iki ülke ilişkilerinde yaşanan yakınlaşmanın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ta Nea gazetesine konuşan Panayotopulos, salı günü Türkiye’ye yaptığı ziyaret için “Mükemmel bir misafirperverlik, aile ortamı, pozitif bir samimiyet” tanımlarını kullandı.

MORATORYUM SÜRESİNİN UZATILMASI ELE ALINDI

Panayotopulos, Türkiye’de bir araya geldiği Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ikili ilişkilerde atmosferin iyileştirilmesi için görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Salı günkü ziyaretin, bir Yunan savunma bakanının 20 yıl sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olduğuna dikkati çeken Panayotopulos, görüşme masasında tansiyonun düşürülmesi gerekliliği, tatbikatların önceden belirlenmiş uluslararası tatbikatlar dışında sınırlandırılması, 15 Haziran-15 Eylül döneminde Ege’nin uluslararası suları ve hava sahasında tatbikatlardan kaçınılmasını öngören moratoryum süresinin bir ay uzatılması gibi konuların ele alındığını kaydetti.

Panayotopulos, iklim değişikliği, yangınlar, depremler gibi sorunlarla mücadelede de iki ülke arasında işbirliğinin artırılabileceğine dikkati çekti. Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin, ikili ilişkiler açısından bir “fırsat penceresi” doğurduğunu belirten Panayotopulos, “Bu fırsatı değerlendirmemiz gerek” diye konuştu. Panayotopulos, her iki tarafın da diyalogdan yana olduğuna da vurgu yaptı.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan Savunma Bakanı, Akar’ın davetlisi olarak salı günü Hatay’a ziyarette bulunmuştu. İki Bakan, deprem bölgesinde yaptıkları incelemenin ardından baş başa da görüşmüştü. Panayotopulos, Akar ile ortak basın toplantısında “Benzer trajediler, bize doğal afetler esasında ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların, problemlerin ne kadar da küçük boyutlarda olduğunu gösteriyor. Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz” demişti.

Akar ise ziyaretin ardından dün yaptığı açıklamalarda ortaya çıkan olumlu ve yapıcı havanın devam etmesinin önemine vurgu yaparak “Önümüzdeki dönemde turizmin yoğun olduğu 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege’nin uluslararası suları ve hava sahasında tatbikatlardan kaçınılmasını öngören moratoryum süresinin uzatılması gibi bazı konularda somut olumlu gelişmeler bekliyoruz. Diyalog kapılarının açık olması çok önemli. Kalıcı bir işbirliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz’in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimizdir” ifadesini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version