Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeşil Sol dört bir yanda halkla buluştu: AKP’nin son demleri


HABER MERKEZİ-  Yeşil Sol Parti, çok sayıda kentte yaptığı çeşitli etkinliklerle, iktidarın politikalarına karşı Yeşil Sol Parti’ye oy verme çağrısında bulundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Balıkesir, İzmir ve Denizli’de yaptığı çeşitli etkinliklerde genel seçim hazırlıklarını sürdürdü. Bu kapsamda Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 2 tane seçim irtibat bürosu hazırlığı gerçekleştirildi. İlk olarak ilçeye bağlı Altınova Mahallesi’nde yapılan açılışa Yeşil Sol Parti Balıkesir Milletvekili adayları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Ardından Ayvalık ilçe merkezinde yapılan açılışa ise yüzlerce yurttaş katıldı. Mahalle içerisinde seçim irtibat bürosuna kadar yürüyüş gerçekleştiren kitle sık sık “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı.

Kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı açılışlarda coşku hakimken, açılış halaylar ve zılgıtlarla adeta mitinge dönüştü.

Açılışlarda konuşan HDP Muş Milletvekili ve Yeşil Sol Parti Balıkesir Milletvekili Adayı Şevin Coşkun, 8 Mart’ın coşkusu ve Newroz ateşinin sıcaklığıyla seçimlere gidildiğini söyledi. Seçim coşkusunu Balıkesir’de de zirveye taşıdıklarını vurgulayan Coşkun, “İktidar 20 yıldır, savaştan, tecritten, ranttan besleniyor. Kürt, kadın, doğa düşmanlığı üzerinden varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ama halkımız yıllardır verdiği macadeleyle ayakta duruyor ve yoluna güçlü bir şekilde devam ediyor” dedi.

‘VEKİL ÇIKARACAĞIZ’

Balıkesir’de potasiyelin yüksek olduğunu dile getiren Coşkun, “Yüzbinlerce yurttaşımızın yanında, Aleviler, Romanlar ve ezilen binlerce halklarımız burada yaşıyor. Halklarımızın alternatifsiz olduğunu düşündüler. Oysa ki yanılıyorlar. Mücadele eden ve barajları yıka yıka bugünlere gelen bir halkız. O yüzden hiçbir baskı mücadelemizden alıkoyamaz. Nasıl ki Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Muş’ta aday çıkarıyorsak bu kez Yeşil Sol’un bayraklarını Balıkesir burçlarında dalgalandıracağız” diye konuştu.

İZMİR


İzmir’de de birçok ilçede esnaf ziyareti, stant, bildiri dağıtımı ve seçim irtibat bürosu açılışı gibi çeşitli etkinlikler yapıldı. Konak Kemeraltı Çarşısı girişinde stant açan partililer, bildiri dağıtımı yaparak, oy çağrısında bulundu. Milletvekili adaylarının da katıldığı bildiri dağıtım sırasında yapılan konuşmalarda, kimlikleri yok sayan tekçi rejimden, talanla ayakta duran, çürümüş sistemden, yıkım iktidarından ve erkek egemen zihniyetten kurturma çağrısı yapıldı. Ardından Çimentepe Mahallesi’ne geçen partililer, burada da esnaf ziyaretleri yaparak, Yeşil Sol Parti’ye destek istedi.

Yine Bayraklı ilçesi Onur Mahallesi’nde de esnaf ziyaretleri yapıldı. Yeşil Sol Parti İzmir Eş Sözcüleri, Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili adayları ve HDP Parti Meclisi Üyesi Hacay Yılmaz’ın katıldığı ziyaretlerde yapılan konuşmalarda iktidarın yürüttüğü politikalar eleştirildi. Yeşil Sol Parti yine Menemen ve Kemalpaşa ilçelerinde de seçim irtibat büroları açılışları gerçekleştirdi. Buralara katılan milletvekili adayları, oyların bölünmemesi ve Yeşil Sol Parti’ye verilmesi çağrısında bulundu.

DENİZLİ’DE ADAY TANITIMI


Denizli’de ise Denizli Gazeteciler Cemiyeti binasında yapılan basın toplantısı ile kentin milletvekili adayları tanıtıldı. Toplantıda konuşan Yeşil Sol Denizli İl Eş Sözcü Emin Durmaz, “Bu seçimde ucube tek adam rejimine son verecek, Emek ve Özgürlük ittifakımızla güçlü bir biçimde parlamentoya girerek demokratik bir başlangıcın en önemli teminatı olacağız. Ülke ölçeğinde hedefimiz en az 100 milletvekilliği, Denizli açısından da en az 1 vekilliktir. Başaracağımızdan hiçbir kuşkumuz da yoktur” dedi.

AMED

Yeşil Sol Parti, Botan kolu Amed’in Bismil ilçesi Avaşin (Dumlupınar) Mahallesi’nde seçim bürosu açtı. Açılışa Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Amed milletvekili adayları ve çok sayıda kişi katılım sağladı.

Büro açılışı öncesi heyet, Haslat Köprüsü’nde karşılandı, sonra konvoy düzenlendi. Konvoy boyunca cadde üzerindeki yurttaşlar, heyeti zafer işareti, ıslıklar ve zılgıtlarla karşıladı. Daha sonra seçim bürosu önünde halaylar çekildi ve sık sık ‘Jin jîyan azadî’ , ‘ Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ HESAPLARINA GELMEDİ’

Açılış konuşmasını yapan vekil adayı Berdan Öztürk, “Bir hakikati sizinle paylaşmak istiyorum. Bu faşist AKP- MHP hükümeti, özelde de AKP büyük bir hata yaptı. Başlangıçta AKP, ‘Kürt sorunu benim sorunumdur. Biz çözeceğiz’ dedi. Sayın Öcalan ile görüşmeler başladı. 2013, 2014 yıllarında 3 yıl boyunca ekonomide, demokraside, insan haklarında Türkiye’nin önü açıldı. Kan dökülmedi. Tek bir insanın kanı dökülmedi. Bu devletin, bu sistemin hesabına gelmedi. Bu sistem 100 yıl önce Kürt halkı ve diğer halkların yok edilmesi üzerine kuruldu. Bunların hesabına gelmedi. Bakıyoruz Kürt halkı da her geçen gün daha fazla öne çıkıyor, yoldaşları da büyüyor” dedi.

 ‘HALKIN İRADESİYLE BURADAYIZ’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcü İbrahim Akın ise şöyle konuştu: “Kürt halkı kadar Türkiye’nin siyasal geleceğini izleyen, bilen, takip eden bir halk yok. O nedenle ne olduğunu nasıl olduğunu anlatmamıza gerek yok. Türkiye çok zor seçimlerden geçti. Ama bu seçim Türkiye’nin kader seçimidir. Ya karanlık bir düzeni devam ettirecek ya da özgür barış içerisinde demokratik bir rejimi inşa edeceğiz. Biliyorsunuz biz üzerimizde oynan oyunları boza boza bugünlere geldik. Osmanlı’da oyun bitmez dediler biz bunları biliyorduk. Onun için her bir oyunu bozduk ve Yeşil Dol Parti altında sizlerin karşısında seçenek olarak çıktık ve halkın iradesiyle buradayız.”

Konuşmaların ardından seçim bürosu zılgıtlar eşliğinde açıldı. 

REZAN

Rezan (Bağlar) ilçelerindeki kadın seçim bürolarında iftar yemeği verildi. Her iki iftar yemeğine çok sayıda kişi katıldı. Ardından da Peyas ilçesi Diclekent semtinde bulunan kahveleri gezdi. Ziyarete kentin vekil adayları  Mehmet Emin Aktar Mehmet Kamac ve Azad Barış’ın yanı sıra TJA,  DBP ve HDP ilçe örgütü katıldı. Kahvelerde oturan yurttaşlar vekil adaylarını ilgiyle karşıladı. Vekiller gençlerle sohbet ederek seçimin önemine vurgu yaparak destek istedi. Yurttaşlar seçimde ampulü patlatacaklarını ifade etti.  Kentin vekil adayların katılımıyla yarın saat 20.00’de Peyas ilçesine bağlı Son Durak’ta açılacak olan seçim bürosuna davet etmek için bildiri dağıttı. Ardından vekiller alkış ve zılgıtlarla uğurlandı.

ÇERMÛG

Aynı kapsamda Çermûg (Çermik) ilçesi merkezinde de iki seçim bürosu açıldı. Açılışa kent vekil adayları ve çok sayıda kişi katıldı. Büro açılışı öncesi çalınan müziklerle kitle halaya durdu. Ardında vekil adayların konuşmaları ardında büronun açılış kurdelesini Barış anneler tarafından alkış ve zılgıtlarla kesildi.

Seçim bürosu ardından da Çermûg HDP ilçe yönetimi öncülüğünde  ailelerle bir araya gelerek iftar yemeği verildi.

AGIRÎ

Yeşil Sol Parti, Agirî’nin Bazid (Doğubayazıt) ilçesinde ilçe yöneticileri ile birlikte kırsal mahalleleri gezerek hem halkı bilgilendirdi hem de yurttaşlara seçime katılma çağrısı yaptı. 

BURSA

Yeşil Sol Parti Marmara Bölgesi aday adayları, seçim çalışmalarına ilişkin Bursa Yıldırım ilçesi Şirinevler Mahallesi’nde  bildiri dağıttı.

Şirinevler Pazarı’nda dağıtılan bildirilere yurttaşlar arabalarda çaldıkları müzik ve kornalarla aday adaylarına destek verdi. Bildiri dağıtıldığı esnada aday adaylarının attığı “jin, jiyan, azadî” sloganı halkın alkışlarıyla destek gördü. Yurttaşlar, aday adaylarına “Sizinleyiz, gönlümüz sizden yana” diyerek yanıt verdi. 

ÊLIH

Yeşil Sol Parti Êlih İl Örgütü, yoğun katılım ile Petrol Mahallesi’nde büro açılışı gerçekleştirdi.  Açılışa HDP Êlih Milletvekilli Feleknas Uca, kentin adayları  Mehmet Rüştü Tiryaki, Nurten Ertuğrul ve Ekrem Bayram Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti İl Örgütleri ve binlerce kişi katıldı.  Saygı duruşu ile başlayan açılışta, sık sık,  “Bê serok jiyan nabe”,  “Bijî serok Apo”, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Jin jiyan azadî”, ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 

Burada konuşan Ekrem Baran, Kürtlerin kazanımlarının iktidarın hedefinde olduğunu belirterek, bu kazanımlara dönük saldırıya 14 Mayıs günü Kürt halkını cevap vereceğini söyledi. Mehmet Rüştü Tiryaki ise AKP-MHP iktidarının Kürt halkına reva gördüğü tek şeyin katliam olduğunu belirterek, katliamcı zihniyete karşın mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın partilerini hedef göstermesine tepki gösteren Tiryaki, son demlerini AKP-MHP iktidarını tarihin çöp sepetine atacaklarını söyledi.

Daha sonra büro açılışı gerçekleştirilirken, program “Bijî serok Apo” ,”Bê serok jiyan nabe” ve “Şehid namirin” sloganları eşliğinde çekilen halay ile son buldu.

SÊRT

Yeşil Sol Parti Sêrt İl Örgütü, Merkez ilçede bulunan Özgen ve Aydınlar Caddesi boyunca esnaf ziyaretinde bulunarak broşür dağıttı. Sêrt milletvekili adayları Tuncer Bakırhan, Abdullah Çetin ve Sebahat Erdoğan Sarıtaş’ın yanı sıra Yeşil Sol Parti Sêrt İl Eş Sözcüleri Eşref Tekin, Emine Aşkara ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sêrt milletvekili Sıdık Taş ziyarette bulunan heyet içerisinde yer aldı.

İftarın ardından kalabalığın arttığı Sêrt sokaklarında, kıraathanelerde ve iş yerlerinde yurttaşlarla temasta bulunan heyet, dağıttığı broşürlerle destek çağrısında bulundu.

MÊRDÎN


Yeşil Sol Parti, Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesi Şahkulubey Mahallesi’ndeki seçim irtibat bürosunun açılışı gerçekleştirildi. Büro açılışına Mêrdîn adayları ile birlikte yüzlerce kişi katıldı. Açılışta gençlerin çoğunlukta olması ise dikkat çekerken, program “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı ve halaylar eşliğinde başladı. Çekilen halayların ardından konuşma başladı. 

Adayların konuşmalarının ardından kurdele kesilerek, açılış gerçekleştirildi.

Sanatçı Nujen’in şarkılarıyla devam eden programda kitle “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atarken, polisler atılan sloganları gerekçe yaparak, kitleye müdahale etti. Polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermili müdahalesine gençler de havai fişekler ve taşlarla karşılık verdi.

Ara sokaklarda bir süre devam eden gerginliğin ardından gençlerin dağılmasıyla olaylar ve program sona erdi. 

MERSİN

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin’in Tarsus ilçesinde seçim irtibat bürosu açtı. Gazipaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılışa Yeşil Sol Parti milletvekili adayları Ali Bozan, Hamidiye Kırıcı, Şerif Durmaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

GENÇLERDEN TECRİDE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Açılışın yapılacağı mahalle Yeşil Sol Parti flamalarıyla donatılırken, açılışa, “Güneşin yoldaşları tecridi kırmaya geliyor” pankartı taşıyarak gelen Yeşil Sol Parti Tarsus Gençliği, “Biji berxwedana zindanan” ve “Jin, jiyan, azadi”  sloganları ile alanda büyük bir coşku yarattı. Ardından alanda bulunan yurttaşlar halaya durdu.

Adayların tanıtım ve selamlama konuşmasının ardından seçim bürosunun kurdelesi kadınlar ile adaylar tarafından kesildi.

XARPÊT

Yeşil Sol Parti Xarpêt’te milletvekilleri adayları Savaş Erdoğan, Nurşat Yeşil, Hadi Konar, Sultan Yaray, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleştirdiği seçim bürosu açılışı miting havasında geçti. Halkın yoğun ilgisiyle geçen açılışta sık sık “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

Burada konuşan Yeşil Sol Parti il Eşsözcüsü İmam Demirtaş, “Köy köy, mezra mezra dolaşmalıyız. İnanıyoruz ki bu seçimde Xarpet’in kırılma yaşayacağı noktaya geldi. Mecliste bizi temsil edecek vekilleri kendimiz seçip oraya göndereceğiz bunu başaracağız inanıyorum” dedi.

Yeşil Sol Milletvekilleri adaylarından Savaş Erdoğan, “Bu seçimde demokrasi mi diktatörlük mü onu oylamasının yapılacağını söyleyerek “Halkımızı Tek adam rejimine , tek adam rejiminde azından çıkan sözcülerin insafına bırakmamalıyız  demokrasi ve özgürlük inancıyla sandıklara gidelim” çağrısında bulundu.

Milletvekili adayı Nurşat Yeşil ise deprem sürecinde halkın yaşadıklarına da değinerek, “Ne zaman ihtiyacımız olsa devleti yanımızda göremedik ama zulüm kusmak insanları yıldırmak korkutmak için her zaman yanımızda oldu devlet! 14 Mayısta bizler geleceğimizi oylayacak ya faşist iktidara dur diyeceğiz ya da bizi bekleyen daha kötü günlerin davetiyesini çıkaracağız” diye belirtti. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version