Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yemen’de Ramazan yardımı izdihamı: En az 78 kişi öldü

Yemen'de Ramazan yardımı izdihamı: En az 78 kişi öldü


Yemen’in başkenti Sana’daki bir okulda Ramazan nedeniyle yapılan çarşamba akşamı yapılan para yardımı sırasında izdiham yaşandı. Bab el Yemen bölgesinde iki iş insanının düzenlediği ve kişi başı yaklaşık 9 dolarlık (yaklaşık 175 Türk Lirası) yardım yapılan etkinliğe yüzlerce kişi akın etti. Ancak etkinlik sırasında izdiham çıktı. Olayda aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 78 kişinin öldüğü, 150 kişinin yaralandığı açıklandı. En az 13 yaralının durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Başkent Sana 2015’ten bu yana hükümetle savaşan Şii Husilerin kontrolünde bulunuyor.

OLAY NASIL BAŞLADI?

Yemen İçişleri Bakanlığı yardım etkinliğini düzenleyen iki iş insanının gözaltına alındığını ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Sana’daki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulhalik el-Aceri, söz konusu yardım çalışmasının İçişleri Bakanlığı ile koordine edilşmeksizin gerçekleştirildiğini, bu nedenle iki iş insanının gözaltına alındığını söyledi.

Associated Press’e konuşan iki görgü tanığı ise bazı Husi milislerinin kalabalığı kontrol etmek için havaya ateş açtığını, mermilerden birinin elektrik kablolarından birine isabet etmesi sonucu bir patlama yaşandığını ve bunun sonucunda yaşanan paniğin izdihama yol açtığını öne sürdü.

HUSİLER AİLELERE PARA YARDIMI DUYURDU

Husilerin yakınlarına kaybeden ailelere 2 bin dolar (yaklaşık 38 bin Türk lirası) , yaralılara ise 400 dolarlık yardım yapacağı açıklandı.

Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülen Yemen’deki çatışmalarda 2015’ten bu yana 150 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 23 milyondan fazla insan – nüfusun dörtte üçü – yardıma ihtiyaç duyuyor .Yemen’in resmi hükümeti şu anda Aden kentinde bulunuyor.

Husi yüksek devrim komitesi başkanı Muhammed Ali el Husi de çarşamba günkü izdihamı ülkedeki insani krize bağladı. “Saldırgan ülkeleri yaşananlardan, saldırı ve abluka nedeniyle Yemen halkının yaşadığı acı gerçeklikten sorumlu tutuyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version