Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Xabi Alonso saha kenarında da parlıyor 

Xabi Alonso saha kenarında da parlıyor 


YORUM | HASAN CÜCÜK 

Barcelona ve Real Madrid gibi futbolun en önemli marka kulüplerini çıkaran İspanyollar, sadece saha içinde ter döken oyuncu yetiştirmekle yetinmedi. İspanyol teknik adamlar çok sayıda başarıya imza attı. Yolu kısa süreliğini de olsa ülkemizden geçen Vicente Del Bosque ve Luis Aragones İspanyollara milli takım düzeyinde tarihi başarılar yaşattı. Günümüzde İspanyol denince akla ilk gelen isim Pep Guardiola oluyor. Luis Enrique ve Unai Emery, Guardiola’nın yanına adlarını yazdıran diğer isimler. 

Şimdilerde İspanyollar genç iki ismi saha kenarına sürdü; Xavi Hernandez ve Xabi Alonso. İspanya milli takımının 2008-2012 arasındaki tarihi başarısının mimarlarından olan iki isim, oyunculuk başarısını teknik adamlığa taşımak için önemli mesafe katetmiş durumdalar. Xavi Hernandez, Barcelona’yı yeniden ayağa kaldırmak için mesai harcıyor. Xabi Alonso ise Bundesliga ekiplerinden Bayer Leverkusen’le kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı. 

İspanya futbolunun medar-ı iftihar isimlerinden biri olan Xabi Alonso, 25 Kasım 1981’de dünyaya geldi. Profesyonel kariyerine 2000 yılında Real Sociedad’la başlayan Alonso, yeşil zeminde önlibero mevkini seçti. Ağustos 2004’te 16 milyon Euro bedelle Liverpool yolunu tuttu. Topu ayağına aldığında sakinliğiyle dikkat çekiyordu. Oyunu iyi okuyan Xabi’nin, 40-50 metre mesafeden attığı paslar adrese teslim oluyordu. Mesafe tanımaksızın attığı paslar, golün başlangıcı oluyordu. İstanbul’un ev sahipliği yaptığı 2005 Şampiyonlar Ligi finalinde Liverpool, Milan karşısında tarihi dönüş yaptığında beraberlik golünde Alonso imzası vardı. 

2009’da bu kez Ada’ya veda edip ülkesinin yolunu tutan Alonso’nun takımının adı Real Madrid, ödenen bonservis ise 34,5 milyon Euro idi. 5 yıl ter döktüğü Real Madrid formasıyla La Liga şampiyonluğunu Şampiyonlar Ligi kupasıyla süsledi. 2014’te bir kez daha valizini toplayıp, bir başka dev Bayern Münih’e transfer oldu. Bayern, Xabi Alonso için 9 milyon Euro bonservis öderken, 33 yaşının tecrübesiyle Alman ekibinde üç sezon başarıyla ter döktü. Kariyeri boyunca çok nadir sakatlandı. Takımın adı değişti ama değişmeyen Xabi Alonso’nun ilk 11’deki yeri oldu. 

Bayern Münih’teki 3 yılında 3 Bundesliga şampiyonluğu gördü. Liverpool, Real Madrid ve Bayern Münih formasıyla kazanmadık başarı bırakmadı. Ancak asıl tarihi başarıları İspanya milli takımıyla geldi. Euro 2008, 2010 Dünya Kupası ve Euro 2012 zaferlerinde kadronun temel taşlarından biri oldu. Temmuz 2017’de kramponlarını asıp, yeşil sahalara veda ettiğinde geride muhteşem başarılarla süslü bir kariyer bıraktı. 

Futboldan kopmayan Alonso, eşofmanlarını giyip teknik adamlık yolunda ilk adımını Real Madrid altyapı antrenörlüğü ile attı. Bir yıl sonra, profesyonel kariyerine merhaba dediği kulüp olan Real Sociedad’ın yolunu tutup B takımının teknik direktörü oldu. 2019-22 arasında üç sezon görevde kalan Xabi Alonso, 98 maçta 1,46’lık puan ortalaması tutturdu. Haziran 2022’de görevden ayrılan Alonso, ekim ayına kadar kulüpsüz kaldı. Beklediği teklif ekim ayının başında Bundesliga’nın köklü ekiplerinden Bayer Leverkusen’den geldi. 

2000’li yılların başında Bundesliga ve Şampiyonlar Ligi başarısıyla adından söz ettiren Bayer Leverkusen geçen sezon Gerardo Seoane yönetiminde ligi üçüncü sırada bitirdi. Geçen sezon gelen başarının bu sezon devamı bekleniyor, hatta şampiyonluk yarışının aktörleri arasında Leverkusen adı zikrediliyordu. Ancak kabus gibi bir sezon başlangıcı oldu. İlk 3 haftadaki Dortmund, Augsburg ve Hoffenheim maçlarından puansız ayrıldı. Dortmund’a deplasmanda diğer iki takıma sahasında boyun eğdi. Ligin ilk 8 haftası geride kaldığında Leverkusen’in hanesinde 5 yenilgi, iki beraberlik ve sadece bir galibiyet vardı. Ligin zirvesi hedefiyle başlanan sezonda ligin dibini görmüştü. Şampiyonlar Ligi’nde de benzer görüntü vardı. 3 maç sonunda iki yenilgi görmüş, sadece bir kez Atletico Madrid karşısında 3 puanı hanesine yazdırmıştı. Gerardo Seoane ile yol ayrımı artık zorunlu hale gelmişti. İsviçreli Hoca’yı gönderen yönetim, koltuğu Xabi Alonso’ya teslim etti. Genç hoca ilk ciddi sınavına başlıyordu. 

Schalke 04 galibiyetiyle Leverkusen serüvenine başlayan Xabi, takip eden 3 haftadan sadece bir beraberlik çıkardı. İspanyol’un günleri sayılı yorumları geride kalan 4 hafta sonunda yüksek sesle telaffuz edilmeye başlandı. Ancak 5 hafta süren galibiyet serisi bu yorumları dağıtmaya yetti. Xabi yönetiminde çıkılan 18 maçta 11 galibiyet, 2 beraberlik ve 5 yenilgi görüldü. Son 5 haftadan ise 4 galibiyet ve bir beraberlik çıkaran Xabi, sahasında Bayern Münih’i yenme başarısı gösterdi. Bu yenilgi Bayern’de Nagelsmann döneminin sonu oldu. Ligin dibinde aldığı takımını 7. basamağa kadar çıkardı. 

Xabi yönetimindeki Leverkusen, Şampiyonlar Ligi’nde grup üçüncüsü olup yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. Son 16 play-off turunda Monaco’yu, son 16 turunda ise Ferencvaros’u saf dışı bırakıp adını çeyrek finale yazdırdı ve Belçika temsilcisi US Gilloise’nin rakibi oldu. 

Xabi Alonso, teknik adamlıktaki ilk ciddi sınavında geride kalan aylarda başarılı sonuçlar aldı. Bundesliga’da takımı daha üstlere taşıyıp, Avrupa Ligi’nde de yoluna devam ederse İspanyollar yeni bir teknik adam kazanmış olur. Oyunculuk kumaşını saha kenarına taşıması sürpriz olmayacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version