Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wagner’in kurucusu Prigojin: Artık savaş esiri almayacağız

Wagner'in kurucusu Prigojin: Artık savaş esiri almayacağız


– Rusya ordusunun yanında Ukrayna’da savaşan paralı asker şirketi Wagner Grubu’nun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna ordusu ile Rusya arasında aylardır çatışmaların sürdüğü Bahmut’ta artık esir almayacaklarını açıkladı. Prigojin Telegram kanalında pazar günü paylaştığı ses kaydında, “Savaş alanındaki herkesi öldüreceğiz. Daha fazla savaş esiri almayacağız” dedi.

SAVAŞ SUÇU ‘HATIRLATMASI’

Bir Rus savaş esirinin Ukraynalı askerler tarafından infaz edildiği görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine açıklama yapan Wagner Grubu’nun lideri, “Ukraynalılar tarafından vurulan adamımızın ismini bilmiyoruz” dedi ve uluslararası hukuk kurallarına göre savaş esirlerinin canlarının yakılmaması’ gerektiğini hatırlattı. Prigojin, Wagner Grubu’nun ‘uluslararası hukuku ihlâl etmek istemediği için’ savaş alanındaki tüm düşmanlarını öldüreceğini” dile getirdi.

PUTİN’İN AŞÇISI OLARAK DA BİLİNİYOR

Yaptığı yemek servisleri nedeniyle “Putin’in Aşçısı” olarak da anılan Prigojin, şu anda üst düzey askeri yetkilileri, eski casusları ve hükümlüleri işe alan Wagner’in kontrol ediyor ve Putin’in müttefiklerinin en güçlülerinden biri olarak kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Prigojin’e yönelik yaptırımları hayata geçirmişti.

1990’larda iş hayatına atılmadan önce soygun ve diğer suçlardan Sovyetler döneminde dokuz yıl hapis yatmış olan Prigojin ilk kez Wagner’in kuruluşundaki rolünü geçen yıl Ukrayna savaşının başlamasının ardından kabul etmişti. Wagner Grubu Ukrayna’nın yanı sıra Libya, Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de de faaliyet göstermişti.

BAHMUT’UN RUSYA KONTROLÜNE GEÇTİĞİNİ ÖNE SÜRMÜŞTÜ

Prigojin daha önce Bahmut kentinin Rusya’nın eline geçtiğini öne sürmüş, belediye binasına Rusya bayrağı çekerek “Yasal olarak Bahmut alındı” demişti. Kiev yönetimi ise kentte çatışmaların sürdüğünü duyurmuştu. Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Bahmut kenti aylardır çok şiddetli çatışmalara sahne oluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version