Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Vatikan’dan tarihi adım: Papa Francis’den rahibelere seçme ve seçilme hakkı

Vatikan'dan tarihi adım: Papa Francis'den rahibelere seçme ve seçilme hakkı


– Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Piskoposlar Meclisi’nde (Sinod) yapılacak bir sonraki toplantıdan itibaren kadınların da oy kullanma hakkına sahip olmasına karar verdi. Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in yaptığı değişiklikle piskopos olmayan üyelere de oy kullanma hakkı tanındı. Piskoposlar Meclisi’nde şu ana kadar yalnızca piskoposlar oy kullanabiliyordu.

ÜYELERİN YAKLAŞIK YÜZDE 10’U KADIN OLACAK

İtalyan basınında, bu değişikliklerin Vatikan için “tarihi bir dönüm noktası” olduğu ve “Katolik Kilisesi’nde emsali olmayan bir yenilik” olduğu ifade edildi. Basında çıkan haberlerde, Sinod’a piskopos olmayan 70 üyenin daha atanacağı, bunların yarısının kadın olması şartının getirildiği ve bu kişilerin de oy kullanma hakkının olacağı belirtildi.

Buna göre, yaklaşık 370 üyeden oluşacak Sinod’da, altısı kilise içinden, 35’i yeni atanacak olmak üzere oy kullanma hakkına sahip toplam 41 kadının olması bekleniyor. Böylece ekim ayında toplanması planlanan bir sonraki Sinod’da oy kullanma hakkına sahip kadınların temsili yüzde 10 civarında olacak.

‘DİLE GETİRİLMEYEN SEBEP HER ZAMAN CİNSİYETÇİLİKTİ’

Kadın rahibeleri savunan ABD merkezli Kadınların Kutsanma Birliği (Women’s Ordination Conference), Papa’nın kararını “vitray tavanda önemli bir çatlak” şeklinde nitelendirdi. ABD’li kuruluş yaptığı açıklamada, “Yıllarca Vatikan temsilcileri ve piskoposlar, kadınların neden oy kullanmasına izin verilmediğine kaçamak cevaplar verdiler. Dile getirilmeyen sebep her zaman cinsiyetçilikti” ifadelerini kullandı. Kuruluş, “Yakın gelecekte, Piskoposlar Meclisi’nin gelişmeye devam ederek Tanrı’nın halkını tümüyle temsil eden bir yapıya kavuşmasını umuyoruz” yorumunu yaptı.

‘BU ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK AMA DEVRİM DEĞİL’

Sinod’un organizasyonundan sorumlu isimlerden olan Kardinal Jean Claude Hollerich, basına yaptığı açıklamada, “Bu önemli bir değişiklik ama bir devrim değil” ifadesini kullandı. Papa Francis, daha önce de kadınların Vatikan Devlet yönetiminde üst düzeyde roller alması konusunda adımlar atmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version