Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası kuruluşlardan çağrı: Gazetecileri serbest bırakın

Uluslararası kuruluşlardan çağrı: Gazetecileri serbest bırakın


Artı Gerçek – Diyarbakır merkezli 21 ilde Kürt siyasetçi, hukukçu, sanatçı ve gazetecilere yönelik operasyona uluslararası kuruluşlardan da tepki geldi. 120’den fazla kişinin gözaltına alındığı operasyona ilişkin 18 uluslararası kuruluş açıklama yaptı.

‘SEÇİM ÖNCESİ ÖZGÜR MEDYA ORTAMINA İHTİYAÇ VAR’

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), PEN İngiltere, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ,Uluslararası Basın Kurumu (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), PEN Amerika, Uluslararası PEN ,PEN Hollanda, PEN Norveç, PEN Québec, Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24), San Miguel PEN ,PEN İskoçya, Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO) imzacısı olduğu açıklamada 120’den fazla kişinin gözaltına alındığı operasyonun 14 Mayıs seçimden hemen önce yapıldığına dikkat çekildi.

“Seçimler öncesinde özgür ve çoğulcu bir medya ortamına duyulan ihtiyacı yineliyoruz” denilen açıklamada söz konusu baskınlar “sistematik taciz” olarak nitelendirildi.

Metinde, “Türk yetkililer, Kürt gazetecilere, medya çalışanları ve kuruluşlarına, onları savunan avukatlara ve Kürt siyasi parti yetkililerine yönelik sistematik taciz ve gözdağı uygulamalarına son vermeli. Bu kişilerin avukata erişimini sağlanmalı, yöneltilen suçlamaların tüm ayrıntılarını açıklamalı ve bu kişilerin serbest bırakılmalarını sağlamalıdır” çağrısı yapıldı. Açıklamda “Yetkilileri, gözaltındaki gazetecilere, avukatlara ve siyasi aktivistlere derhal avukat erişimi sağlamaya ve yöneltilen suçlamaların tüm ayrıntılarını açıklamaya çağırıyoruz. Görevi kötüye kullandıklarına dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığı takdirde, bu kişiler derhal serbest bırakılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

EMMA SINCLAIR-WEBB: SİNDİRME TAKTİĞİ

HRW’nin Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Emma Sinclair-Webb de soruşturma dosyasına erişimin kısıtlı olduğunu söyledi. Twiitter’dan açıklama yapan Sinclair-Webb “Açıkça seçimlerden önce yetkilerin kötüye kullanılması ve sindirme taktiği” yorumunu yaptı. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version