Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uçan kira fiyatları durdurulabilecek mi?/ Küresel kuruluşlar Türkiye konusunda temkinli

Uçan kira fiyatları durdurulabilecek mi?/ Küresel kuruluşlar Türkiye konusunda temkinli


Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin 2023 yılı birinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı. Buna göre, 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 1. çeyrekte dönemsel bazda yüzde 0,1 büyüdü. Beklenti, büyümenin yüzde 0,2 açıklanması yönündeydi. Sonuç olarak Euro Bölgesi, enflasyon hâlâ bir tehdit olarak kalmasına rağmen 2023’ün başında büyüyerek resesyona girmedi.

RUSYA’DAN G7’YE: YAPTIRIMLARA KARŞI TAHIL KARTI

Rusya ile G7 arasında Ukrayna savaşıyla beraber yaptırımlar nedeniyle yaşanan gerilim, tehdit boyutuna vardı. G7’nin yeni ihracat yasaklamalarını gündeme alması karşısında Rusya tahıl anlaşması üzerinden rest çekti. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemize mal ihracatının varsayılan uygulama olarak tamamen yasaklanması bizim misilleme yapmamız ve ülkemizden mal ithalatının yasaklanması anlamına geliyor. Tahıl anlaşması sona erecek” ifadelerini kullandı. Rusya’dan gelen açıklama buğday fiyatları küresel piyasada yükseliş eğilimine girdi.

JAPONYA BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

Japonya Merkez Bankası (BoJ) geçeh hafta iki günlük bir toplantı yaptı. Banka beklendiği gibi 28 Nisan’da para politikasında bir değişikliğe gitmedi ve kısa vadeli faiz oranı hedefini yüzde 0,1’de ve 10 yıllık tahvil getirisi için de yüzde 0 civarında tuttu. Yapılan açıklamada para politikasının gözden gerilmesi için 1-1,5 yıllık bir süre harcandığı ifade edildi. Ancak ileriye dönük rehberliğini, Kovid-19 salgınından kaynaklanan risklere karşı korunma ve faiz oranlarını ‘mevcut veya daha düşük seviyelerde’ tutma ihtiyacına ilişkin referansı kaldırarak değiştirdi. Bunun yanında 2023 mali yılı için çekirdek tüketici fiyatları beklentisi yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e, 2024 mali yılı için yüzde 1,8’den yüzde 1,2’ye çekildi. Banka, 2025 mali yılı için beklentisini ise yüzde 1,0 olarak açıkladı.

MAN GROUP TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELECEĞİNE TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR

Dünyanın en büyük halka açık hedge fonu Man Group, Türkiye ekonomisine dönük beklentilerini açıkladı. Bloomberg’in haberine göre Grup, önümüzdeki ay yapılacak seçimleri kim kazanırsa kazansın Türkiye için negatif olduğunu belirtti. Fonun New York merkezli Gelişen Ülkeler Tahvil Stratejileri Başkanı Guillermo Osse “Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin daha olası olduğunu düşünüyoruz. Fakat muhalefet de kazansa, oluşabilecek ilk rallinin ötesinde çok zorlu bir durumla karşı karşıya kalacak. Şüpheciyiz ve altı ila 12 aylık getirilere baktığımızda bu getirilerin birçok kişinin düşündüğünün aksine pozitif olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

İTHALAT FİYATLARININ DÜŞTÜĞÜ YERLER DE VAR: ALMANYA

Türkiye’de sürekli artan ithalat fiyatlarının yansıması dış ticaret açığı olarak geliyor. Ancak her ekonomi için bu durum böyle değil. Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya’da ithalat fiyatlarında düşüş var. Almanya’da ithalat fiyatları martta yıllık bazda 26 ayın ilk düşüşünü kaydetti. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede İthalat Fiyat Endeksi, martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,8 gerileyerek, Ocak 2021’den bu yana ilk yıllık düşüşü gösterdi. Piyasa beklentisi, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisinde ithalat fiyatlarının martta yüzde 3,6 gerilemesi yönündeydi. İthalat Fiyat Endeksi, ocak ve şubatta yıllık bazda sırasıyla yüzde 6,6 ve yüzde 2,8 artış kaydetmişti. Endeks aylık bazda ise yüzde 1,1 düşük göstererek, art arda aylık düşüşünü yedinci aya taşıdı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version