Sosyal medya platformu Twitter’ın internet sitesindeki logosu, kripto para birimi Dogecoin’in logosuyla değiştirildi. Bu gelişmenin ardından Dogecoin yaklaşık yüzde 30 değer kazandı.
Twitter’ın sahibi Elon Musk, değişikliği esprili bir dille anlatan bir karikatür paylaştı.
Karikatürde Dogecoin’i temsil eden Shiba cinsi bir köpek, trafik çevirmesinde polise ehliyetini veriyor. Köpek, ehliyetteki mavi kuş fotoğrafı için “O eski bir fotoğraf” diyor.
Musk’ın bu hamlesinin ardından kripto para biriminin değeri 0,1 dolara kadar yükseldi.
Twitter’ın logosunun değişmesinden önce Dogecoin’in piyasa değeri 0,077 seviyesindeydi.
Musk, 26 Mart 2022’de yaptığı bir paylaşımın ekran görüntüsünü de paylaşarak, “Tam da söz verdiğim” gibi yazdı.
O tarihte Musk’a atılan bir tweet’te, Twitter’ın kuş logosunun köpeğinkiyle değiştirilmesi teklif edilmişti.
Dogecoin’in yükselişi
Sosyal medyada yapılan bir espriyle ortaya çıkan Dogecoin, Musk’ın 2021 yılında SpaceX’in Doge-1 adındaki bir uyduyu 2022’de Ay’a göndereceğini açıklamasıyla değer kazanmaya başlamıştı.
2013’te Adobe şirketinde çalışan Jackson Palmer, o dönem internetin en popüler tartışma konularından kripto paralar (coin) ile en popüler imgelerinden Shiba köpeğini (dog’dan türetilmiş doge) birleştirerek Dogecoin terimini ortaya attı.
Bozuk bir İngilizce ile esprilerin yapıldığı Dogecoin imgesi (meme/mim), Twitter’da çokça paylaşıldıktan sonra Palmer bu espriyi gerçek hayatta da yaşatmak için Dogecoin.com alan adını aldı ve Bitcoin benzeri blok zincir teknolojisine dayanan kripto para birimini hayata geçirdi.
Dogecoin için kullanıcılar tarafından bitcoine kıyasla daha hızlı üretilebilen bir maden sistemi (mining) tasarlandı.
Yazılım mühendisi Billy Markus ile birlikte kurdukları Dogecoin’in başlangıçta bir şakanın ötesine geçmeyeceğini düşünen Palmer, ilerleyen aylarda ne kadar yanıldığını anladı.
Aynı düşüncede olan Markus da Mart 2021’e Newsweek’e verdiği söyleşide, “Para birimini üç saatte tasarladık, üstelik zamanımızın çoğunu, görünüşünün nasıl olacağına ayırmıştık. Comic Sans fontunu kullanamasak bu para birimini yaratmazdık” demişti.
Özellikle sosyal medya platformu Reddit’i kullananlar bu esprili para birimine büyük ilgi göstermeye başladı.
Teknoloji sitesi CNet’in aktardığına göre Reddit’te insanlar birbirlerine beğendikleri paylaşımlar için, o dönem değeri çok düşük olan Dogecoin hediye etmeye başlayınca para biriminin yaygınlığı arttı.
Dogecoin’i kuran ikili, CNet’e yaptığı açıklamada başlangıçta Dogecoin’leri, değerini hiç dikkate almadan, Jamaika yarış kızağı takımından Afrika’daki su kuyusu projelerine kadar çeşitli yerlere bağışladıklarını fakat ilerleyen aylarda insanların Dogecoin’e daha fazla para yatırmaya başlamasıyla birlikte “Yatırımlarının karşılığını almayı uman ve Dogecoin’in değerine büyük önem atfeden çok sayıda insanla karşı karşıya kaldıklarını” söylemişti.
İlk aylardaki hızlı dalgalanmalardan sonra para biriminin değeri 0,003 ile 0,01 dolar civarında sabitlendi ve birkaç istisna dışında 2020 sonuna kadar o fiyat civarında kaldı.
Öyle ki, Elon Musk’ın 18 Temmuz 2020’de Dogecoin’in küresel finansal sistemi yenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen esprili paylaşımı, kripto para biriminin değerine neredeyse hiç etki etmedi.
Fakat 2021 başında Reddit üzerinden örgütlenerek bazı yatırım enstrümanlarına birlikte para yatırarak değerlerinin hızla yükselmesini sağlayan sosyal medya kullanıcıları, bunu Dogecoin için de yapmaya başladı.
Batmak üzere olduğu konuşulan ABD’li GameStop şirketinin hisselerinin iki haftada yüzde 1.700 artmasına yol açan ve ardından da gümüşe yatırım yaparak gümüşün değerini birkaç günlüğüne de olsa yüzde 10 artışla 8 yılın zirvesine taşıyan kullanıcılar, Ocak 2021’den itibaren Dogecoin’e de para yatırmaya başladı.
Reddit, 28 Ocak’ta GameStop hisselerinin zirveye ulaşmasından sonra yaptığı açıklamada bu platform üzerinde bir araya gelen bireysel yatırımcıların hisse piyasasındaki eylemleriyle ilgili yetkili kurumların kendileriyle temasa geçmediğini söyledi.
Reddit sözcüsü, “Sitemizde yasa dışı içerik paylaşmak ya da yasa dışı işlemlere aracılık etmek kesinlikle yasaktır. Durumu gözden geçireceğiz ve konuyla ilgili hukuki soruşturmalarla işbirliği yapacağız ya da gerekli adımları atacağız” diye konuştu.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), hisse senedi piyasasındaki çalkantıyı “faal bir şekilde takip ettiğini” açıkladı.
SEC yaptığı yazılı açıklamada, “Yatırımcıları koruma ve adil, düzenli ve etkili piyasaların varlığını sürdürmesi misyonumuza uygun olarak, durumu değerlendirmek ve kurallara tabi olan kurum, finansal aracılar ve diğer piyasa katılımcılarını faaliyetlerini gözden geçirmek için diğer düzenleyici kurumlarla birlikte çalışıyoruz” dedi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da durumun yakından takip edildiği belirtildi.
Ancak bu yaşananların spekülatif hareket olup olmadığına dair farklı yorumlar mevcut.
SEC’in eski avukatlarından Jacob Frenkel, yaşananların kurumun yetki alanına girdiğini söyledi.
Frenkel, “Hisse fiyatının geldiği düzeyi haklı kılan kurumsal bir gelişmenin olmadığı durumlarda bireysel fikirlerden kaynaklanan bu tarz çalkantı yaratan işlemler, tam da SEC’in yetki alanına giren konular arasında yer alır” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***