Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türk-İş Başkanı: Kamuda seçimden önce toplu sözleşmeyi imzalamak istiyoruz

Türk-İş Başkanı: Kamuda seçimden önce toplu sözleşmeyi imzalamak istiyoruz


Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı.

Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, kendilerinin 15 bin liralık teklifine karşı hükümetin 12 bin TL teklif ettiğini anımsattı. Atalay, sözleşmenin seçimden önce imzalanmasını istediklerini de belirterek, “Arzu etmediğimiz bir rakam olursa biz bu işin içinde olamayız” dedi.

HÜKÜMET YENİ TEKLİF HAZIRLIYOR İDDİASI

Kamu işvereninin, taban ücretin 11 bin 500 liraya yükseltilmesi ve 2023’ün ilk altı ayında yüzde 30 zam yapılması şeklindeki ilk teklifini, taban ücretin 12 bin liraya yükseltilmesi ve ilk altı ay yüzde 40 zam olarak güncellemesiyle pazarlıklar yoğunlaştı. Hükümetin yeni bir teklif için hazırlıklarını sürdürdüğü konuşulurken, toplu sözleşmenin 1 Mayıs’tan önce imzalanabileceği öne sürülüyor.

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version