Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus, 11 yıl aradan sonra Şam’a büyükelçi atadı

Tunus, 11 yıl aradan sonra Şam'a büyükelçi atadı


– Tunus 11 yıl aradan sonra Suriye’ye yeniden büyükelçi atadı. Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kays Said, Kartaca Sarayı’nda düzenlenen törenle, Muhammed el-Mühezzebi’yi ‘olağanüstü’ Şam Büyükelçisi ve Tunus’un Suriye’deki tam yetkili temsilcisi olarak atadı.

İLİŞKİLER 2012’DE KESİLMİŞTİ

Söz konusu atama, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad’ın 17-19 Nisan’da Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından gerçekleşti. Tunus, 2011’de Suriye’de başlayan savaş nedeniyle 2012’de kestiği diplomatik ilişkileri 2017’de ‘sınırlı diplomatik temsille’ yeniden başlatmıştı. 2018’in sonunda da iki ülke arasındaki hava trafiği yeniden başlamıştı. İki ülke 12 Nisan’da ortak bir açıklama yaparak Suriye’nin de Tunus’un başkentindeki diplomatik misyonuna yakında büyükelçi atayacağını duyurmuştu.

4 NİSAN’DA TALİMAT VERMİŞTİ

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, 2021’de siyasi muhaliflerinin darbe olarak nitelendirdikleri olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuştu. Ardından yayımladığı kararnamelerle yetkilerini genişleten Tunuslu lider, aralık ayındaki seçimlerde çoğu siyasi partinin boykotuyla karşılaşmış ve muhaliflerine yönelik baskıyı artırdığı için eleştirmişti. Tunus, Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmek için temaslarda bulunan bölge ülkeleri arasında yer almış, 4 Nisan’da yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Said’in Suriye’ye büyükelçi atanması için işlemlerin başlatılması talimatı verdiği duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version