– Suudi Arabistan ve Umman’dan bir heyetin gelecek hafta Yemen’in başkenti Sana’ya giderek Şii Husilerle kalıcı ateşkesi ve sekiz yıllık krizi tamamen sonlandırmayı görüşeceği açıklandı. Reuters’ın özel haberine göre, görüşmelerde yer alan iki kaynak gelişmeyi ajansa doğruladı. Kaynaklar eğer bir anlaşmaya varılırsa Yemen’de birbiriyle savaşan tarafların bunu 20 Nisan’da başlayan Ramazan Bayramı tatilinden önce duyurabileceğini de söyledi.
Kaynaklar, müzakerelerin Yemen liman ve havaalanlarının tamamen yeniden açılması, kamu görevlilerine maaş ödenmesi, yeniden inşa süreci ve siyasi geçiş konularına odaklandığını da sözlerine ekledi. Suudi Arabistan ve Yemen’den henüz resmi açıklama gelmedi.
GELİŞME, İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN’IN NORMALLEŞME KARARININ ARDINDAN GELDİ
Suudi yetkililerin ziyaret haberi BM’nin barış çabalarının yanı sıra Umman’ın Suudiler ve İran destekli Husiler arasındaki görüşmelerde arabulucu olmasının ardından ilerleme kaydedildiği anlamına geliyor. Suudi Arabistan ve İran geçen ay yıllar süren düşmanlığın ardından ilişkileri normalleştirmeye karar vermişti. Tahran ve Riyad, diplomatik anlaşmazlıkları sona erdirme, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve karşılıklı vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı. Suudi Arabistan, Riyad’ın bir Şii Müslüman din adamını idam etmesi üzerine iki ülke arasında çıkan anlaşmazlık sırasında Tahran’daki büyükelçiliğinin basılmasının ardından 2016 yılında İran ile ilişkilerini kesmişti. Suudi Arabistan, daha sonra İranlı diplomatlardan 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini isterken, büyükelçilik personelini de Tahran’dan tahliye etmişti.
İlişkiler 2015 yılında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen savaşına müdahil olması ve İran destekli Şii Husi hareketinin Suudi destekli hükümeti devirerek başkent Sana’yı ele geçirmesinden bu yana kötüleşmişti. Suudi Arabistan, şehirlerine ve petrol tesislerine füze ve drone saldırıları düzenleyen Husileri silahlandırdığı için İran’ı suçluyor. Riyad 2019’da Aramco petrol tesislerine düzenlenen ve petrol üretiminin yarısını sekteye uğratan büyük bir saldırıdan doğrudan İran’ı sorumlu tutmuştu. Tahran ise bu iddiaları reddetti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun 2015’ten bu yana Yemen’deki saldırılarında on binlerce kişi öldürülmüş, ağır yaptırımlar ülke nüfusunun yüzde seksenini insani yardıma muhtaç hale gelmişti. (DIŞ HABERLER)
Pekin’de tarihi görüşme: İran-Suudi Arabistan anlaşması kağıda döküldü
Yemen’de BM arabuluculuğunda süren ateşkes sona erdi
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***