Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’dan yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi başladı

Sudan'daki Türkiye vatandaşlarını yarın tahliye edecek


Suudi Arabistan, ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) çatışmalarının yaşandığı Sudan’daki vatandaşlarını ve “dost ülkelerin diplomatlarını” tahliyeye başladığını açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, çatışmaların yaşandığı ülkede ikamet eden vatandaşların ve bazı dost ülkelerin misyonlarında görevli kişilerin Suudi Arabistan’a tahliyesine başlandığı belirtildi. Tahliye talimatının Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiği aktarıldı. Açıklamada söz konusu “dost ülkeler” hakkında detay verilmedi.

ÜRDÜN’DE TAHLİYEYE BAŞLADIĞINI DUYURDU

Ürdün de Sudan’daki vatandaşlarını tahliyeye başladığını duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya dair yapılan yazılı açıklamada Ürdün vatandaşlarının güvenliği için gerekli her adımın atılması talimatı verildiği ve bu doğrultuda ülkedeki Ürdünlülerin tahliye planına başlandığı belirtildi. Sahadaki güvenlik durumları nedeniyle tahliye operasyonunun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koordinasyonuyla gerçekleşeceği ifade edilen açıklamada başka detay paylaşılmadı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Salı günü yapılan açıklamada “Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır” denilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkent Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan’da bu yana çatışmalarda en az 413 kişinin öldüğünü, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

İNSANİ ATEŞKES UYGULANMADI

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik “insani” ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu. Ancak Reuters ve AFP haber ajansları sabah saatlerinde tarafların başkent Hartum dahil ülke genelinde çatışmaları sürdürdüğünü duyurmuştu.

Hartum’a sığınan eski dışişleri bakanı Meryem el Mehdi de BBC’ye ateşkesin ” tutmadığını” söyledi. Mehdi “24 saattir elektriğimiz yok. 6 gündür suyumuz yok” ded

SUDAN ORDUSU: ABD, ÇİN, FRANSA VE İNGİLTERE VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLECEK

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ise ABD, İngiltere, Çin ve Fransa vatandaşları ve diplomatlarının “ilerleyen saatlerde” ülkeden güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamaya karar verdiklerini duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada bu kişilerin başkent Hartum’dan askeri nakliye uçaklarına bindirilerek tahliye edileceği belirtildi.

Sudan’da Ömer el Beşir’in devrilmesinin ardından 2021’de beraber darbe yarak iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi’nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri’nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi çatışmaların başlamasına yol açmıştı.

Tartışma Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda yaşanıyordu. Ordu çatışmaların ardından HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. İki tarafta ilk önce kendisine saldırı olduğu iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version