Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’da yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor: ABD büyükelçiliğini kapattı

Sudan'da yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor: ABD büyükelçiliğini kapattı


– Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle ülkeden tahliyeler sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’li diplomatların ve ailelerinin Sudan’ın başkenti Hartum’dan tahliye edildiğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada “Sudan’daki vatandaşlarını ve diplomatik personelini ülkeden tahliye etmek için ‘acil tahliye operasyonu’ başlattığını duyurdu.

ÜÇ ABD HELİKOPTERİ TAHLİYE İÇİN BÜYÜKELÇİLİK YAKININA İNDİ

ABD Başkanı Joe Biden bugün yaptığı açıklamada, “ABD ordusu benim emrimle hükümet personelini Hartum’dan tahliye etmek için bir operasyon düzenledi” dedi. Operasyonu yürüten Korgeneral Douglas Sims, “Bugün erken saatlerde üç askeri helikopterin ABD’li diplomatlar ve ailelerini almak için ABD büyükelçiliği yakınına indiğini ve 100’den az kişinin tahliye edildiğini” açıkladı. Sims, deniz piyadelerinin ve ABD özel kuvvetlerinin katıldığı tahliye operasyonu kapsamında Cibuti’den Etiyopya’ya ve oradan da Sudan’a uçtuğunu söyledi. 100’den fazla ABD ordu personelinin katıldığı operasyonu ‘hızlı ve temiz’ diye niteleyen Sims, ABD askerlerinin bir saatten daha az Sudan topraklarında kaldığını dile getirdi. Tahliye sonrası Hartum’daki ABD Büyükelçiliği kapatıldığı açıklandı.

ABD’li yetkililer tahliye sırasında bazı diğer ülke diplomatlarının da ülkeden çıkarıldığını ve tahliye için kullanılan nakliye uçağının hedef alınmadan bölgeden uzaklaştığını dile getirdi.

FRANSA: ‘ACİL TAHLİYE OPERASYONUNA’ BAŞLADIK

Fransa Dışişleri Bakanlığı da bugün vatandaşlarını ve diplomatik personelini ülkeden tahliye etmeye başladığını duyurdu. Bakanlık, başlatılan acil tahliye operasyonu kapsamında Avrupa ülkelerinin vatandaşları ile müttefik ve dost ülkelerin vatandaşlarına da yardım edileceğini açıkladı. Fransız diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre ülkede 250’ye yakın Fransa vatandaşı bulunuyor.

TÜRKİYE DE BUGÜN TAHLİYEYE BAŞLAYACAK

Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği, Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar nedeniyle Türkiye’ye dönmek isteyen Türkiye vatandaşlarının bugün tahliye edileceğini duyurdu. Büyükelçilikten dün yapılan açıklamada, “Sudan genelinde devam etmekte olan çatışmalar ışığında yapılan güvenlik değerlendirmeleri neticesinde, bilhassa çatışma bölgelerinde bulunan vatandaşlarımızın yarın (23 Nisan Pazar) kara yoluyla üçüncü bir ülke üzerinden ülkemize tahliye edilmesine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere’de Hartum’daki vatandaşlarını bölgeden tahliye etmek için “mümkün olan tüm çabanın gösterildiğini” duyurdu.

HDK’NİN ORDUYA KATILMASINI ÖNGÖREN REFORM ÇATIŞMALARI TETİKLEMİŞTİ

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan dün ABD, İngiltere, Çin ve Fransa vatandaşları ve diplomatlarının “ilerleyen saatlerde” ülkeden güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamaya karar verdiklerini duyurmuştu. Ordudan yapılan açıklamada bu kişilerin başkent Hartum’dan askeri nakliye uçaklarına bindirilerek tahliye edileceği belirtilmişti.

Sudan’da Ömer el Beşir’in devrilmesinin ardından 2021’de beraber darbe yaparak iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi’nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri’nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi çatışmaların başlamasına yol açmıştı.

Tartışma Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda yaşanıyordu. Ordu çatışmaların ardından HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. İki taraf da ilk önce kendisine saldırı olduğunu iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler, başkent Hartum ve HDK’nin güçlü olduğu Darfur bölgesinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 20 bin kişinin Çad’a kaçtığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda şu ana kadar en az 413 kişinin öldüğü, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version