Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’da 24 saatlik ateşkes kararı


HABER MERKEZİ – Sudan’da dört gündür birbirleriyle çatışan ordu ve paramiliter kuvvet HDK’nin 24 saatlik ateşkeste anlaştıkları açıklandı. 

 

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’ın başkenti Hartum ve bazı diğer şehirlerde dört gündür birbirleriyle çatışan ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) 24 saatlik ateşkeste uzlaştıkları açıklandı. 

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Hartum’da bir ABD diplomatik konvoyuna ateş edilen çatışmalar nedeniyle her iki tarafla da yaptığı görüşmeler ve ateşkes çağrısının ardından, tarafların bu akşamdan itibaren 24 saatlik bir ateşkes üzerinde anlaştığı duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülke genelinde en az 185 kişiyi öldüren ve bin 800’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan çatışmaların ardından ülkedeki sivil yönetime geçiş planını raydan çıkaran Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Hamdan Dagalu ile ayrı ayrı görüşmüştü.

 

DAGALU: 24 SAATLİK ATEŞKESİ ONAYLADIK

 

HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıkladı. Dagalu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapılan görüşmenin ve diğer dost ülkelerin benzer şekilde geçici ateşkes çağrısı yapmasının ardından, HDK, sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi onayladığını yeniden teyit ediyor” ifadesini kullandı.

Ateşkes Türkiye saatiyle 19.00’da başlayacak. 

 

ÇATIŞMALAR NEDEN BAŞLADI?

 

Sudan’ın başkenti Hartum’da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan, 2019’da Ömer El Beşir’in devrildiği askeri darbe sonrası askeri yönetim altına girdi. O zamandan beri görevde olan ordu komutanı Burhan ve HDK lideri Dagalu, Sudan’da sivil yönetimin nasıl yeniden kurulacağı konusunda anlaşamıyorlar. Dagalu ülkenin seçkinlerine karşı marjinalize edilmiş grupları temsil ettiğini iddia ediyor, ancak güçleri etnik temizlik yapmakla suçlanıyor. Hem Burhan hem de Dagalu 2021’de beraberce bir askeri darbe de yapmıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını açıklamıştı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version