– Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar, tarafların iki kez ateşkes kararı almasına rağmen sürüyor. Birçok ülke büyükelçiliğini kapatırken, ülkeden tahliyeler de devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü çatışmalarda şu ana kadar en az 420 kişinin öldüğünü 3 bin 700 kişinin de yaralandığını açıkladı.
‘ERDOĞAN ARABULUCUK YAPMAYA ÇALIŞIYOR’ İDDİASI
Öte yandan, bölgedeki çatışmaların sona ermesi için diplomatik temaslar sürüyor. Sudan Tribune adlı gazeteye konuşan Sudanlı bir diplomatik kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan’daki krizle ilgili olarak liderlere müzakere önerdiğini ve Ankara’da masaya oturmaya davet ettiğini öne sürdü.
Erdoğan’ın iki gündür taraflar ile telefon diplomasisi yürüttüğü iddia edilen haberde, taraflardan henüz somut bir adım gelmediğine dikkat çekildi. Ancak diplomatik kaynak, Sudan ordusunun HDK ile masaya oturmak için başkent Hartum’un boşaltılmasını şart koştuğunu doğruladı.
TÜRKİYE’NİN TAHLİYE OPERASYONU BUGÜN TAMAMLANACAK
Türkiye’nin de bölgedeki tahliye operasyonu sürüyor. Diplomatik kaynaklar, başkent Hartum’un güneydoğusundaki Vad Medeni kentinde dün sabah üç otobüsle yaklaşık 140 kişilik bir kafilenin tahliyesine başlandığını açıkladı. Akşam saatlerinde ise Hartum’daki yaklaşık 500 kişinin, saat 17:00’de 10 otobüsle Türkiye’ye doğru hareket etti.
Hartum’da kalan yaklaşık 400 kişilik diğer bir kafilenin de güvenlik durumu göz önünde bulundurularak en kısa sürede tahliye edileceği açıklandı. Otobüslerdeki kafilelerin karadan Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya ulaştıktan sonra havayoluyla İstanbul’a tahliye edilmeleri bekleniyor.
İSVİÇRE TAHLİYE OPERASYONU İÇİN FRANSA’YA TEŞEKKÜR ETTİ
İsviçre Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Güvenlik gerekçesiyle Hartum’daki büyükelçiliğimizi kapatıyoruz. Büyükelçilik çalışanı personelimiz ile aileleri tahliye edildi ve güvendeler. Bu, özellikle Fransa olmak üzere ortaklarımızla yaptığımız işbirliği sayesinde mümkün oldu. Destekleri için teşekkürler” ifadeleri kullanıldı.
ALMAN HAVA KUVVETLERİ: TOPLAM 311 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK
Almanya da tahliye edilen vatandaşlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Alman Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Alman hava kuvvetlerine ait bir uçakla 101 kişinin Sudan’dan tahliyesinin tamamlandığı” vurgulandı. Böylece çatışmaların başladığı günden bu yana toplam 311 kişinin tahliye edildiği açıklandı.
MELONI: İTALYA KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAZ
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Sudan’dan ayrılma talebinde bulunan yurttaşlarının tahliye edildiğini açıkladı. Başbakan Meloni, gece saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, “Bir günlük endişeli bekleyişin ardından Sudan’dan ayrılmak isteyen tüm yurttaşlarımız tahliye edildi. Onların arasında yabancılar da var. İtalya, kimseyi geride bırakmaz” dedi.
İtalyan basınında yer alan haberlerde, kaotik durumdaki Sudan’ın başkenti Hartum’dan 107’si İtalyan olmak üzere toplamda yaklaşık 150 kişinin önce Cibuti’ye tahliye edildiği oradan İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarla İtalya’ya getirileceği belirtildi.
MISIR CUMHURBAŞKANI İNGİLTERE BAŞBAKANIYLA GÖRÜŞTÜ
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Sudan krizindeki gelişmeler ve iki ülke vatandaşlarının tahliyesine dair konular ele alındı. Sisi ve Sunak, Sudan’daki savaş ve şiddetin tırmanmasından endişe duyduklarını ve bu durumun ülkedeki siviller için artan bir tehlike olduğunun altını çizdi. Mısır Cumhurbaşkanı görüşmede, ülkesinin tüm tarafları ateşkese varmaya teşvik etmek için yürüttüğü çabalara ilişkin bilgi verdi.
Sisi görüşmede, “Halkın geleceğine ve istikrara karşı bu çekişmenin olası felaket sonuçlarından kaçınmak hedefiyle diyalog ve siyasi sürece işlerlik kazandırmak ve tüm ateşkes çabalarına pozitif yaklaşmanın zorunlu olduğunu” dile getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd ise, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan’daki 436 vatandaşlarının tahliye işleminin başarıyla sonuçlandığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER, AA)
Sudan’da yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor: ABD büyükelçiliğini kapattı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***