Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sızan Pentagon belgeleri: 21 yaşındaki ulusal muhafız gözaltında

Sızan Pentagon belgeleri: 21 yaşındaki ulusal muhafız gözaltında


Ukrayna savaşı ve diğer ulusal güvenlik konularıyla ilgili ABD ordusuna ait gizli askeri bilgilerin internette ifşa edilmesiyle ilgili olarak ABD’de 21 yaşındaki Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nın istihbarat kanadı üyesi Jack Teixeira gözaltına alındı.

BUGÜN MAHKEMEYE ÇIKARILACAK

Teixeira perşembe günü Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Massachusetts’e bağlı Dighton’daki aile evinde gözaltına alındı. Belgelerin ilk olarak ortaya çıktığı çevrimiçi sohbet grubunun lideri olduğu tespit edilen Teixeira bugün Boston kentinde mahkemeye çıkarılacak. Teixeira’nın gizli bilgilerin yerini yetkisi dışında değiştirmek ve yaymakla suçlanması bekleniyor.

Adalet Bakanı Merrick Garland, yaptığı basın açıklamasında, “Bugün Adalet Bakanlığı, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Ulusal Muhafızları’nın bir çalışanı olan Jack Teixeira’yı, gizli ulusal savunma bilgilerinin izinsiz çıkarılması, saklanması ve iletilmesi iddiasıyla ilgili bir soruşturmayla bağlantılı olarak gözaltına aldı” ifadesini kullandı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen gözaltı işleminin “olaysız şekilde” sonuçlandığını aktaran Garland, davanın Massachusetts Bölge Mahkemesinde görüleceğini bildirdi. Garland, FBI’ya, Adalet Bakanlığı savcılarına ve Savunma Bakanlığ’ına “davayla ilgili gayretli çalışmaları için” teşekkür ederken, soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

Bilgilerde “ciddi düzeyde yanlışlık” olduğunu söyleyen İngiltere de dahil olmak üzere bazı ülkeler sızdırılan bazı belgelerin doğruluğunu sorgulamıştı. Ancak ABD’li yetkililer, materyallerin çoğunun gerçek olduğunu değerlendiriyor. Sızıntılar, aralarında İsrail, Güney Kore ve Türkiye’nin de bulunduğu müttefikler hakkında bilgiler ortaya çıkarmıştı. Bununla birlikte, bazıları, Rusya ile savaşta Ukrayna’nın savaş alanı zaiyatı için şişirilmiş tahminlerin yanı sıra Rus kuvvetleri için olduğundan az gösterilen sayıları gösterecek şekilde değiştirilmiş görünüyordu

TEIXEIRA HAKKINDA NE BİLİNİYOR?

Teixeira, Cape Cod’daki Otis Hava Ulusal Muhafız Üssü’nde bulunan Massachusetts Ulusal Muhafızları’nın istihbarat kanadında bir IT uzmanı olarak çalışıyordu. Nispeten küçük bir pozisyon olan 1’inci Sınıf Havacı rütbesine sahip. 2019’da Ulusal Muhafızlar’a katıldı, 2020’de liseden mezun oldu. Şüphelinin yaşı bir yana, motivasyonunun de sıradışı olduğu düşünülüyor. Teixeira’nın hükümete şüpheyle yaklaştığı söylense de, arkadaşları onun ne bir muhbir ne de bir yabancı ajan olduğunu söylediler. Teixeira ile aynı okula giden 22 yaşındaki Eddy Souza, Reuters’a yaptığı açıklamada eski sınıf arkadaşının olayın arkasında olduğunu öğrendiğinde şaşırdığını söyledi. “İyi bir çocuktu, sorun çıkarmazdı, sessiz biriydi. Olay bir çocuğun aptalca bir hatası olarak görünüyor” dedi.

‘BAZI ARKADAŞLARINI NELER OLDUĞU HAKKINDA BİLGİLENDİRMEK İSTEDİ’

Teixeira’nın aylardır çok gizli bilgileri paylaştığı iddia edilen, çoğunlukla erkek gençlerden oluşan bir çevrimiçi sohbet odasını denetleyen kişi olduğu belirtiliyor.2020’de oluşturulan, yalnızca davetlilere özel bir Discord sohbet odasının lideri olarak bilindiği açıklandı. “Thug Shaker Central” adlı sohbet odası çeşitli ülkelerden kabaca 20 ila 30 üye – çoğu genç erkekler – içeriyordu. Washington Post gazetesi grubun “memler, saldırgan şakalar ve boş sohbetler” içerdiğini grup üyelerinin, birlikte film izlediğini ve dua ettiğini yazdı. Sohbet odasının bir üyesi, Teixeira’nın genç, karizmatik bir silah meraklısı olduğunu söyledi. Diğer üyeler ABD medyasına Teixeira’nın grubun çoğundan daha yaşlı olduğunu ve onları etkilemeye hevesli göründüğünü söyledi. Biri New York Times gazetesine şunları söyledi: “O adamdı, efsaneydi. Ve o efsaneydi. Herkes bu adama saygı duyardı.” Post’a göre Teixeira, gruba telefonların yasak olduğu bir tesiste çalıştığını söyledi. “TheExcaliburEffect”, “jackdjdtex” ve “TexKilledYou” gibi eşitli kullanıcı adları kullandığı belirtildi. The New York Times’a konuşan gruptaki bir genç Teixeira’nın belgeleri neden paylaştığına dair yorumunda “Bu genç bir Hıristiyandı, savaş karşıtıydı, sadece bazı arkadaşlarını neler olduğu hakkında bilgilendirmek istedi” ifadelerini kullandı.

NE KADAR CEZA ALABİLİR?

Adalet Bakanlığı, Teixeira’nın hangi suçlamalarla karşı karşıya kalacağını söylemedi, ancak bunlar muhtemelen ulusal savunma bilgilerini kasten saklamak ve iletmekle ilgili cezai suçlamaları içerecek. Şu anda hukuk firması Morrison Foerster’da çalışan eski bir Adalet Bakanlığı ulusal güvenlik savcısı olan Brandon Van Grack, Teixeira zarar verme niyetinde olmasa bile olası suçlamaların 10 yıla kadar hapis cezası getirebileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version