Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Rusya’ya silah sevkiyatı iddialarını yalanladı: Türkiye’yi işaret etti

Sırbistan Cumhurbaşkanı Rusya'ya silah sevkiyatı iddialarını yalanladı: Türkiye'yi işaret etti


– ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) sızdırılan belgelerde Ukrayna’ya silah sattığı iddia edilen Rusya’nın müttefiki Sırbistan, bu iddiaları tekrar yalanladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna veya Rusya’ya hiçbir zaman silah ya da mühimmat satmadığını ancak Sırp silahlarının üçüncü ülkeler üzerinden savaş alanına ulaşmış olabileceğini söyledi. Vucic’in, üçüncü ülkeleri Türkiye, İspanya ve Çek Cumhuriyeti şeklinde sıralaması dikkat çekti.

‘SIRBİSTAN’IN SİLAH SATTIĞINI KANITLAYACAK BELGE YOK’

VOA Türkçe’nin haberine göre Vucic gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sırbistan Ukrayna’ya silah ihraç etmemiştir ve etmeyecektir. Aynı şekilde Rusya’ya da silah ya da mühimmat ihraç etmemiştir ve etmeyecektir” dedi. Vucic ayrıca, ülkesinin Kiev ya da Moskova’ya silah sattığını kanıtlayabilecek bir belge olmadığını savundu.

TÜRKİYE VURGUSU DİKKAT ÇEKTİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı mühimmatın Türkiye, İspanya ya da Çek Cumhuriyeti’ne ihraç edildikten sonra Ukrayna’da savaş alanında bir tarafta ya da diğerinde görülmüş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Reuters’in edindiği 2 Mart tarihli gizli Pentagon belgesinde, Belgrad’ın Rus işgaline karşı savaşan Kiev’e silah göndermeyi kabul ettiği ya da çoktan gönderdiği bilgisi yer almıştı. Belgede ayrıca Sırbistan’ın gelecekte Ukrayna’ya silah sağlayabilecek siyasi iradeye ve askeri kabiliyete sahip olduğu belirtilmişti.

SIRBİSTAN TARAFSIZLIĞINI İLAN ETMİŞTİ

Vucic hükümeti, Moskova ile yakınlığı dolayısıyla Ukrayna’daki savaşta tarafsızlığını ilan etse de Avrupa Birliği’ne katılma hedefinden vazgeçmediği mesajını veriyor. Sırbistan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarda kınıyor ancak, Moskova’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmıyor. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version