– Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric perşembe günü yaptığı açıklamada, ekonomisini güçlendirmek ve doğayı korumak için lityum endüstrisini kamulaştıracağını söyledi. Şili elektrikli araç akülerinde gerekli olan lityumun Avustralya’nın ardından dünyadaki en büyük ikinci üreticisi konumunda aynı zamanda dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip. Lityum elektrikli araç aküleri için gerekli olan bir metal.
‘ULUSAL LİTYUM STRATEJİSİ SUNUYORUZ’
Boric, ülkenin biyoçeşitliliğini korumaya ve madencilik karlarını yerliler ve çevredeki topluluklarla paylaşmaya çalışacağını söyledi. Başkan, “Bugün teknik olarak sağlam ve iddialı bir ulusal lityum stratejisi sunuyoruz. hepimizin ürettiği serveti daha adil bir şekilde dağıtan bir Şili inşa edeceğiz” dedi.
‘GELİŞMİŞ BİR EKONOMİYE GEÇMEK İÇİN EN BÜYÜK ŞANSIMIZ BU’
Kararın uygulanmasıyla birlikte Şili’nin geniş lityum operasyonlarının kontrolü, endüstrinin bir ve iki numaralı lityum üreticisi devleri SQM ve Albemarle’den devlete ait şirkete devredilecek. Meksika aynı zamanda Arjantin, Bolivya ve Şili hükümetleriyle birlikte bir ortak lityum kurumu oluşturmak için çalışıyor;
Boric televizyonda yayınlanan bir konuşmada, “Sürdürülebilir ve gelişmiş bir ekonomiye geçmek için sahip olduğumuz en iyi şans bu. Bunu boşa harcamayı göze alamayız” dedi. Gelecekteki lityum sözleşmelerinin yalnızca devlet kontrolünde kamu-özel ortaklığı olarak düzenleneceğini söyledi. Boric hükümetin mevcut sözleşmeleri feshetmeyeceğini, ancak şirketlerin sözleşmeler sona ermeden önce devlet katılımına açık olmasını umduğunu söyledi. SQM’nin sözleşmesi 2030’da, Albemarle’ninki ise 2043’te sona eriyor.
PLANI KONGRE’NİN ONAYINA SUNACAK
Boric, dünyanın en büyük bakır üreticisi olan devlete ait Codelco’nun devlete ait lityum şirketi için ileriye dönük en iyi yolu bulmakla görevlendirileceğini ve kamulaştırma planı için 2023’ün ikinci yarısında Şili Kongresi’den onay isteyeceğini söyledi.Boric’in geçen yıl madencilik haklarını elden geçirme girişimi, madencilik sektörünün şiddetli muhalefetiyle karşılaşmış ve reddedilmişti.
ŞİLİ DÜNYANIN EN BÜYÜK LİTYUM REZERVLERİNE SAHİP
Meksika geçen yıl lityum yataklarını kamulaştırmış, Endonezya 2020’de önemli bir pil malzemesi olan nikel cevheri ihracatını yasaklamıştı. Küresel lityum rezervlerinin yüzde 66’sı tuzlu su rezervuarlarındadır. Üretim ağırlıklı olarak bu yatak tipinden gerçekleştirilmektedir. Lityumlu tuzlu su rezervuarları ağırlıklı olarak Şili, Arjantin, Bolivya, Çin ve Tibet’te yer almaktadır. Şili, Bolivya ve Arjantin’de yer alan ve And Dağları ile çevrili olan çok zengin lityum rezervlerinin yer aldığı bölgeye “lityum üçgeni” adı verilmiştir. Dünyanın en büyük lityum tuz havzası da 3 bin kilometrekare büyüklüğü ile Şili’nin kuzeyinde yer alan Salar de Atacama bölgesindedir. (DIŞ HABERLER)
Şili’de ‘Ulusal Arama Planı’: Pinochet döneminde kaybedilenler aranacak
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***