Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SES: Sağlık emekçilerini görmezden gelenlere sandıkta cevap verilecek


İSTANBUL – Sağlık sisteminin enkaz altında bırakılmasının hesabının sorulacağını belirten SES Çapa İşyeri Temsilcisi Güneş Cengiz, sağlık emekçilerin taleplerini görmezden gelenlere sandıkta cevap vereceklerini söyledi.

 

 Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs dolayısıyla İstanbul Tıp Fakültesi önünde açıklama gerçekleştirdi. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüz Kutlu Olsun” pankartı açılarak, “Sendikamızla güçlüyüz”, “İnsanca yaşamaya yetecek temel ücret istiyoruz yaşasın 1 Mayıs”, “Sağlıkla alınan her türlü katkı, katılım ve ilave ücretlerin kaldırılmasını istiyoruz”, “5 yıla 1 yıl hakkı istiyoruz”, “İş ekmek özgürlük yaşasın 1 Mayıs” dövizleri taşındı. 

 

Sık sık  “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganının atıldığı açıklamada, SES Çapa İşyeri Temsilcisi Güneş Cengiz konuştu. 

 

MÜCADELE VE DAYANIŞMA

 

1 Mayıs’ı ortaya çıkaran çalışma koşullarının bugün hala devam ettiğini belirten Cengiz, SES olarak  performans baskısı, emekliliğe yansımayan ücretler ve personel eksikliğine karşı mücadele etmek zoruna kaldıklarını söyledi. Her yıl coşkuyla hazırlanan 1 Mayıs’ı bu yıl deprem nedeniyle yasla karşıladıklarını ancak her şeye rağmen dayanışma ve mücadelenin devam edeceğini belirten Cengiz, 14 Mayıs seçimlerine işaret etti.

 

Türkiye’nin tarihi bir seçim sürecinde olduğunu belirten Cengiz, hükümetlerin uyguladıkları sağlık politikaları sonucunda sağlık sistemi ve sağlık emekçilerinin enkaz altında kaldığına dikkat çekti. Sorumlulardan bunun hesabının hem hukuksal hem de demokratik yöntemlerle sorulacağını dile getiren Cengiz, taleplerini sıraladı.

 

TALEPLER

 

Cengiz, 1 Mayıs’a giderken acil çözülmesi gereken taleplerini şöyle sıraladı: 

 

* Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin, performans, ek ödeme-teşvik değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin

 

*OECD ortalamasında kadrolu ve güvenceli personel istihdamı yapılsın. Tüm personel kadrolu ve tek statüye geçirilsin.

 

*Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

 

* Liyakatsiz atamalara, mobbinge, baskılara derhal son verilsin.

 

* Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.

 

* Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın.

 

* Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla, halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dahil olsun.

 

* Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılsın. Özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçe, kamu sağlık kurumlarına aktarılsın.

 

* Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun. Kamu sağlık kurumlarında idareciler kriterlere uyanlar arasından o kurumlarda çalışan kişilerce seçilsin.

 

*Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamında olduğundan, fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak ödensin ve sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere ayrımsız olarak uygulansın.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version