Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Samandağ’da molozlara karşı ‘yaşam’ nöbeti


HATAY – Samandağ ilçesinde moloz dökülen alanın girişini kapatan yurttaşlar, “yaşam” nöbeti başlattı.

 

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Deniz mahallesinde yurttaşlar, depremde yıkılan binaların molozlarının döküldüğü ilçe stadının önüne gelerek, yol kapatma eylemi gerçekleştirdi. “Moloza dur de yaşamı savun” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Samandağ İlçe Eşbaşkanı Naim Özbek, “Buraya moloz dökülmesini istemiyoruz. Burada moloz dökmek Samandağ halkının yaşamını hiçe saymaktır” dedi. Özbek, dökülen molozların çevreye verdiği zarar nedeniyle “yaşam” nöbeti başlattıklarını duyurdu. 

 

DÖKÜLEN MOLOZLAR

 

Doktor Bilge Köylü ise, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşanan yıkımları hatırlattı. Köylü, “Depremin yıkıcı etkisiyle oluşan enkazın bilimsel yöntemlere aykırı şekilde kaldırılması ve molozların boşaltılması faaliyetleri nedeniyle geniş çaplı ve ciddi halk sağlığı riskleri ve ekolojik yıkımlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Halk sağlığı risklerinin en başında asbest tehdidi gelmektedir. Enkaz kaldırma çalışmaları bu şekilde sürdürülmeye devam ederse Samandağ halkı 10 sene sonra asbestosis, akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) gibi yeni sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaktır” diye konuştu. İlçedeki molozların Milleyha Kuş Cenneti sınırlarına döküldüğünü kaydeden Köylü, gelişigüzel dökülen molozların insan sağlığına tehdit oluşturduğunu, çevreye bütün olarak zarar verdiğini, yer altı ve yer üstü sularını kirletmeye açık olduğunu belirtti. 

 

TALEPLER

 

Köylü, taleplerini şöyle sıraladı:

 

“* Öncelikle tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır. 

 

* Konuyla ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar verecektir.  

 

* Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılmasının sağlanılmalı, kuralsız uygulamalar cezalandırılmalıdır.”

 

Açıklama sonrası kitle yolu trafiğe kapatmaya devam etti. Ardından alana gelen İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, birkez daha “çalışma duracak” dedi. Nöbetteki yurttaşlar, hafriyat kamyonları ve ayrıştırma yapan kepçelerin durmasına rağmen eylemlerini sürdürüyor. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version