Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya: Tahıl anlaşmasının uzatılması ihtimali düşük

Rusya: Tahıl anlaşmasının uzatılması ihtimali düşük


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’da gazetecilere güncel konulara dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da İstanbul’da yapılan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması ihtimaliyle ilgili soruyu yanıtlayan Peskov, söz konusu anlaşmanın Rus tarım ürünleri ve gübre sevkiyatıyla ilgili kısmının uygulanmadığını yineledi.

Rusya ve Ukrayna, dünyadaki en önemli tarımsal emtia üreticilerinden ikisi ve buğday, arpa, mısır, kanola tohumu, kanola yağı, ayçiçeği tohumu ve ayçiçek yağı pazarlarının önemli oyuncuları .Rusya aynı zamanda gübre pazarına da hakim. Resmi verilere göre, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin Ağustos ayında başlamasından bu yana Ukrayna’dan 881 gemiyle 27 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddeleri ihraç edildi.

‘HİÇBİR ANLAŞMA TEK AYAK ÜZERİNDE DURAMAZ’

Peskov, “Anlaşma tam süresiyle değil, 60 gün süreyle uzatıldı çünkü bu anlaşmanın yarısı uygulanmadı ve bugün de uygulanmıyor. BM temsilcilerinin, bu konuda girişimlerde bulunduğunu biliyoruz ancak anlaşmanın ikinci kısmı hala uygulanmıyor. Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz, iki ayak üzerinde durmalıdır. Bu bakımdan mevcut durumda anlaşmanın uzatılması ihtimali düşük” diye konuştu.

Tahıl anlaşması, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile kötüleşen bir gıda krizini hafifletme girişimi. Mevcut haliyle önümüzdeki ay sona erecek olan anlaşma, ilk olarak geçen yıl Temmuz ayında Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından imzalanmış ve iki kez uzatılmıştı. Geçen ay Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Türkiye’nin 120 günlük yenileme için ısrar etmesine rağmen Rusya anlaşmayı 60 gün daha uzatmayı kabul etmişti. 60 günlük süre 18 Mayıs’ta dolacak.

RUSYA’NIN TALEPLERİ NELER?

Kağıt üzerinde anlaşma Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından amonyak da dahil olmak üzere gıda ve gübre ihracatına izin veriyor. Ancak Moskova, Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının, kaldırılması gerektiğini söylediği sigorta ve ödeme engelleri gibi engeller nedeniyle engellendiğini söylüyor.

Rusya, anlaşmanın daha fazla uzatılmasının, Rus Tarım Bankası’nın (Rosselkhozbank) SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanması da dahil olmak üzere, bir dizi talebinin Batı ülkeleri tarafından yerine getirilmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Diğer talepler arasında tarım makineleri ve parçaları tedarikinin yeniden başlatılması, sigorta ve reasürans üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, limanlara erişim, Togliatti-Odesa amonyak boru hattının yeniden başlatılması ve gıda ve gübre ihracatı yapan Rus şirketlerinin varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version