Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin’den Herson ve Luhansk’a ilk ziyaret

Putin'den Herson ve Luhansk'a ilk ziyaret


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna’da ilhak ettiği Herson ve Luhansk bölgelerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin, Herson şehrine giderek “Dinyeper” adlı muharebe grubunun merkezini ziyaret etti. Burada Herson ve Zaporijya bölgelerindeki durumla ilgili bilgi alan Rusya Devlet Başkanı, Luhansk bölgesine de giderek burada da “Vostok” adlı muharebe grubunun merkezini ziyaret etti ve bölgedeki durumla ilgili askeri yetkililerle görüştü.

Açıklamada, ziyaretlerin ne zaman gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmedi.

Putin Herson’da komutanlara, “Durumun nasıl geliştiğine dair fikrinizi duymak, sizi dinlemek ve bilgi alışverişinde bulunmak benim için önemli” dedi. Rusya’nın hava indirme birliklerinin komutanı Albay General Mihail Teplinsky, Putin’in sağına, Albay General Oleg Makarevich ise Putin’in soluna oturdu. İngiliz askeri istihbaratı pazar günü Teplinsky’ye savaşta önemli bir rol verildiğini öne sürmüştü.

Putin ayrıca askerlere bir ikona kopyası da hediye etti. Kremlin’den yapılan açıklamada, “Devlet başkanı Putin askerlerin Paskalya bayramını kutladı ve onlara ikonaların kopyalarını hediye etti” dedi. Rusya Ortodoks Kilisesi Paskalya’yı 16 Nisan’da kutluyor.

SAVAŞTAN BU YANA İLK ZİYARET

Putin geçen sene şubat ayında başlayan savaşın ardından Herson ve Luhansk bölgelerini ilk kez ziyaret ederken, 18 Mart’ta da Donetsk bölgesine bağlı Mariupol kentine sürpriz bir ziyarette bulunmuştu.

Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 30 Eylül 2022’de Kremlin Sarayı’nda düzenlen törende imzaladığı belgelerle ilhak edilmişti. Rusya bu bölgelerde düzenlene referandumlarda halkın Rusya’ya katılmayı onayladığını iddia ederken, Batı ülkeleri ve Ukrayna referandumların bağımsız ve özgür olmadığını savunuyor.

Donetsk ve Luhansk’ın içinde olduğu Donbas bölgesinde yaşanan çatışmalarda iki taraf da ağır kayıplar vermiş, Rusya Herson kenti merkezinden geçen yıl kasım ayında çekilmek zorunda kalmıştı. Rusya şu anda Herson’un bir kısmını kontrol ediyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version