Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Pentagon sızıntıları’ şüphelisine ilk suçlamalar yöneltildi: 15 yıla kadar hapis cezası alabilir

'Pentagon sızıntıları' şüphelisine ilk suçlamalar yöneltildi: 15 yıla kadar hapis cezası alabilir


ABD ordusuna ait askeri bilgileri internette ifşa etmekle suçlanan Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nın istihbarat kanadında IT uzmanı olarak çalışan JackTeixeira, hakim karşısına çıkarıldı. Massachusetts Bölge Mahkemesi’ndeki duruşmada Teixeira’ya gizli belgeleri internette yayımladığı gerekçesiyle iki suçlamayla karşı karşıya olduğu bilgisi verildi.

SESSİZ KALMA HAKKINI KULLANDI

Boston şehrindeki duruşmada Yargıç David Hennessy, 21 yaşındaki ulusal muhafıza sosyal medyada yayımlanan “gizli belgeleri yetkisi olmadığı halde bulundurmak ve bir başkasıyla paylaşmakla” suçlandığını söyledi.

Yargıç, sanığın tekrar mahkemeye çıkarılacağı 19 Nisan’a kadar tutuklu kalacağını belirtti, Teixeira ise sessiz kalma hakkını kullanarak resmi savunma yapmadı.

Mahkeme belgelerine göre, Teixeira’nın gizli belgeleri paylaştığı ve yöneticisi olduğu Discord sohbet grubunun bir üyesi, FBI’ya, sanığın iş yerinde belgeleri deşifre ederken “yakalanmaktan endişelendiği için eve götürüp fotoğrafını çekmeyi tercih ettiği” bilgisini paylaştı.

Aralık ayından beri belgeleri önce yazılı daha sonra fotoğraflı olarak sızdırdığı öne sürülen ulusal muhafızın görevi nedeniyle geçmişiyle ilgili çok titiz güvenlik taramasından geçtiği kaydedildi. Güvenlik onayını ise 2021’den beri bulundurduğu belirtildi.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR

21 yaşındaki ulusal muhafız her iki suçtan da ceza alırsa 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. “Gizli belgeleri kopyalayıp bir başkasıyla paylaşmak” suçunun cezası 10 yıl, “gizli belgeleri yetkisi olmadığı halde bulundurmak” suçunun ise beş yıl hapis. Uzmanlar dava ilerledikçe Teixeira’ya daha fazla suçlama getirilebileceğini de vurguluyor.

ABD ADALET BAKANI GARLAND: ÇOK CİDDİ CEZALAR VAR

ABD ordusuna ait gizli bilgilerin sızdırılması olayıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Adalet Bakanı Merrick Garland, Teixeira’nın “çok ciddi cezalarla” karşı karşıya olduğunu söyledi. Garland, “Eğer bu, sadece belgeleri evde tutmakla ilgili değilse elbette yasa dışıdır. Konu, belgelerin hem hukuka aykırı olarak saklanması hem de iletilmesiyle ilgili. Bununla ilgili çok ciddi cezalar var” ifadelerini kullandı. Gizli belgeleri alabilmek için anlaşma imzalayanların bu belgeleri ifşa etmemelerinin ulusal güvenlik açısından önemini kabullenmesi gerektiğini vurgulayan Adalet Bakanı, “Bunun ulusal güvenliğimiz için ne kadar önemli olduğu mesajını vermek niyetindeyiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD ordusuna ait askeri bilgileri internette ifşa eden Massachusetts Ulusal Hava Muhafızlarının istihbarat kanadı üyesi Teixeira, FBI tarafından evinin yakınlarında gözaltına alınmıştı. İnternete sızdırılan onlarca gizli ve çok gizli ibareli belgelerde Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın savunmasındaki potansiyel güvenlik açıkları, ülkede aktif olduğu iddia edilen Batılı özel kuvvetlerinin sayısı gibi ABD Savunma Bakanlığı’nın raporları bulunuyordu. Belgelerin bazıları ayrıca ABD’nin müttefikleriyle ilgili gizli sırlarını da içeriyordu. Bunlar arasında Batı ülkelerince yaptırım altındaki Rus paralı asker şirketi Wagner’in Türkiye’den silah satın almaya çalıştığı da yer almıştı. Belgede “Wagner’in Mali ve Ukrayna’daki girişimleri için Türkiye’den silah ve teçhizat satın almak üzere Türk bağlantılarıyla bir araya geldiği” iddiasına yer verilmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version