Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Miçotakis sınırda muhalefete yüklendi: Türkiye sınırına yaptığımız duvarı yıkmak mı istiyorlar?

Miçotakis sınırda muhalefete yüklendi: Türkiye sınırına yaptığımız duvarı yıkmak mı istiyorlar?


Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis cuma günü Türkiye sınırındaki Orestiada kasabasını ziyaret etti. 21 Mayıs’taki genel seçimler için kampanyasına başlayan muhafazakar başbakan buradaki konuşmasında Türkiye-Yunanistan sınırındaki çelik duvarı uzatma sözü verdi. Çelik duvarın uzatılması için tahmin edilen maliyetin 100 milyon euro olduğunu söyleyen Miçotakis AB desteği olmasa da duvarın uzatılacağını söyledi.

Türkiye-Yunanistan sınırındaki çelik duvar şu anda 37,5 kilometre boyunca uzanıyor. Miçotakis hükümeti ise bunun önümüzdeki yıl boyunca 35 kilometre daha uzatmak istiyor. Hükümet yetkililerine göre 2026 itibarıyla buna 100 kilometreden fazla duvar eklenmesi planlanıyor.

SINIRDA SYRIZA’YA YÜKLENDİ: AÇIK SINIR POLİTİKASINA MI DÖNECEKLER?

Türkiye ile uzun süredir devam eden Ege Denizi merkezli anlaşmazlıklar ve büyük ölçüde Suriye ve Irak’taki savaşın tetiklediği 2015-16 döneminde Avrupa Birliği’ne mülteci ve göçmenlerin kitlesel göçü nedeniyle sınır güvenliği, Yunanistan’da gündemde yer alan bir sorun olmaya devam ediyor.

Miçotakis ve diğer yetkililer, ana muhalefetteki sol parti SYRIZA’yı projeyi baltalamaya çalışmakla ve hükümetin proje için Avrupa Birliği’nden fon sağlama girişimini engellemekle suçladı.

Miçotakis cuma günü mitingi kapsamında sınırda duvar önünde yaptığı konuşmada “Bugün Yunanistan’da bu projeye karşı savaşan siyasi güçler olmasından üzüntümü belirtmek isterim. Pozisyonlarını açıkça belirtsinler: Bizim ördüğümüz duvarı yıkıp açık sınır politikasına mı dönecekler? Yoksa onu koruyup Yunanistan’ın sınırlarının güvenliğine mi yardımcı olacaklar?” dedi.

SYRIZA yetkilileri ise hükümeti muhalefetin tutumunu yanlış tanıtmakla suçlayarak, AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun sınır duvarları için doğrudan finansman sağlamayı zaten reddettiğini hatırlattı.

SYRIZA üyesi Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dimitris Papadimoulis, Real FM radyo istasyonuna “Hiçbir şeyi yıkmayacağız.Tabii ki, gece görüş kameraları ve sahil güvenlik gemileri için fonlar gibi, sınır güvenliği ihtiyaçları için AB finansmanını destekliyoruz” dedi. Papadimoulis, hükümeti aşırı sağcı seçmenleri kendisine çekmeye çalışmakla ve dikkatleri geçen ay halkın öfkesini tetikleyen ve kamuoyu yoklamalarında Miçotakis’in seçim anketlerindeki puanlarının düşmesine yol açan tren kazasından başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version