– Malezya’da parlamentonun alt kanadı ülkedeki “zorunlu idam cezasını” kaldırma yönünde oy kullandı. Yasal düzenlemenin parlamentonun üst kanadında da kabul edilmesi bekleniyor. Düzenleme Malezya Kralı II. Abdullah’ın onayı sonrası yürürlüğe girecek. Geçen hafta yasalarda reform amaçlı iki yasa tasarısı parlamentoya sunulmuştu.
Ülkede 2018’den bu yana verilen idam cezaları infaz edilmiyor. Yeni yasal düzenlemeler ise aralarında cinayet ve terörizm suçlarının da bulunduğu 11 ağır suç için zorunlu idam cezasını sonlandırıyor. Diğer yandan ölüme yol açamayan silah kaçakçılığı ve insan kaçırma gibi diğer ciddi suçlar için de idam cezası tamamen kaldırılacak.
Ancak olağandışı davalarda yargıçların hala idam cezası verme hakkı saklı kalacak. Ancak yasa geçerse yargıçlar artık ağır suçlar için idam yerine 40 yıla varan müebbet hapis cezaları ya da kırbaçlama gibi fiziksel cezalar vermeyi tercih edecek.
‘İDAM CEZASI İSTENİLEN SONUCU VERMEDİ’
Pazartesi günü parlamentoda konuşan Malezya’nın hukuk bakanı yardımcısı Ramkarpal Singh idam cezasının geri alınamaz olduğunu ve suç işlemede caydırıcı bir işlev görmediğini söyledi. Singh, “İdam cezası, getirmeyi amaçladığı sonuçları vermedi” dedi. Yeni yasalar geriye dönük olarak uygulanacak ve idam cezasına çarptırılanların cezalarının yeniden 90 gün içinde gözden geçirilmesini istemelerine izin verecek. Şu anda ülkede bu türden 1341 mahkum var.
Malezya’da idam cezası verilebilen 34 suç var. Pazartesiden önce bunlardan 11’i “zorunlu idam cezası” gerektiriyordu. Ülkedeki ölüm cezasını kaldırmaya yönelik yasama süreci, geçen yıl haziran ayında, Başbakan İsmail Sabri Yakub yönetimindeki eski Malezya hükümetinin zorunlu ölüm cezasını kaldıracağını duyurmasıyla başladı. Malezya idam cezasını halen uygulayan 53 ülkeden biri. Resmi verilere göre, Malezya’da 1992 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 1318 mahkum asılarak idam edildi. (DIŞ HABERLER)
Malezya’da ‘din polisi’ LGBTİ partisini bastı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***